Совет : По долгото возење со високо оптоварување не гаснете го веднаш моторот!

Ако планирате да застанете на бензинска пумпа, застанете и оставете го моторот да работи подолго време …

Патувате на одмор, возите долго време, се качувате по планини, ридови и превои, автомобил претоварен со работи, четворица патници во возило … „Најнездрава” работа за мотор е да застанете некаде и веднаш да го исклучите.

Ако планирате да застанете на бензинска пумпа (или кога ќе пристигнете на вашата дестинација), застанете и оставете го моторот да работи подолго време.

Доколку не го сторите тоа може да дојде до оштетувања на вашиот автомобил што може да стане и потешка со текот на времето.

Имено, може да дојде до благи деформација на главата на цилиндерот.

Нечистотијата може да остане на турбо-полначот, исто така и каналите за подмачкување на маслото исто така може да бидат затнати, што доведува до дефект на турбополначот.

Исто така, може да има проблеми во дистрибуција на маслото во моторот и нема потреба да говориме премногу што би можело да се случи на крајот… Турбополначот загрева до 1000 степени Целзиусови и дефинитивно е добро да се остави да работи извесно време за клучните делови на моторот да се разладат.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Поради конструкциска грешка отпаѓаат делови од Tesla Model 3!

Есенско возење – подгответе се за сезоната на дождови

Миење на моторот може да донесе повеќе штета одошто корист

Peugeot 108 и Citroen C1 веќе не се произведуваат

Добро е да го вклучите клима уредот и во есен и во зима

Производители на гуми што подобро да не се ваш избор

Total ја купува најголемата мрежа електрични полначи во Лондон!

Кои автомобили најчесто се расипуваат, дизел, бензински, хибридни, plug-in хибриди

Ако еден автомобил го користат повеќе возачи задолжително дезинфицирајте го!