Според најновата студија за доверливост

Ja откриваме автомобилската марка со најмногу дефекти во Европа

Секоја година Организацијата на потрошувачи и корисници (OCU) објавува извештај во кој ги открива марките со најмногу и најмалку доверливи автомобили на пазарот. Врз основа на овие податоци, можеме да дознаеме која марка на автомобили е најнесигурна и со најмногу дефекти во Европа досега. Според информативни агенции, извештајот се заснова на истражување на 52.430 возачи во пет европски земји, што покажува дека азиските брендови продолжуваат да ја предводат скалата за доверливост од година во година.

Студијата OCU открива дека Lexus (95 поени), Subaru (93 поени) и Toyota (91 поени) ги заземаат првите три места на листата на најсигурни брендови, а потоа следат Mitsubishi (4-то), Kia (5-то), Suzuki (6-то). ), Hyundai (7-мо), Hondа (8-мо) и Mazdа (9-то).Ова, секако, ги става на второ место европските производители, чија најсигурна марка, според овој извештај, е Seat, која ја зазема 10-тата позиција. Dacia е изедначена по бодови, а потоа следат Škoda, DS, Volkswagen, Smart, Peugeot, Mercedes, BMW и Mini, кои ги заокружуваат првите 20.

На другиот крај на листата, на последните шест позиции со скор еднаков или помал од 68 поени, се Lancia, Chevrolet, Jaguar, Land Rover и Alfa Romeo. Конечно, најмалку сигурен автомобилски бренд со најмногу дефекти во Европа, според извештајот објавен од OCU, е Tesla, со само 60 поени од вкупно 100. Според извештајот на OCU, најчестите дефекти што ги имаат автомобилите во 2022 година се електричните дефекти (17%), системот за сопирање (13%), електрониката (8%), управувањето и амортизацијата (7%), моторот (8%) и клима уред (6%).

Конечно, според OCU, бензинските хибриди се автомобилите кои најмалку се расипуваат. Оваа категорија вклучува до 10 модели кои надминуваат 95 поени за сигурност. Меѓу сите, се издвојуваат Lexus IS 2013, Toyota Corolla 2018 и Toyota RAV4 2013-2018.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Наследникот на Nissan Leaf ќе биде crossover

Колку време е потребно бришачите на шофершајбната да станат неупотребливи?

Aston Martin ги откажа плановите за Vanquish со среден мотор

Новиот Daihatsu Taft како ривал на Suzuki Jimny?

Истражување: Кои возила се посигурни, електричните или дизелите и бензинците?!

Електричен BMW M3 ќе го носи името iM3!?

Земја во која  е забрането да се вози во зимска јакна/капут?!

Во Германија сега е дозволено да се користи дизел гориво што не содржи нафта

Електричнaтa Mercedes G Class се врти во место!