SsangYong доби нов сопственик

Она за што се пишуваше во последните месеци сега и се оствари – SsangYong –производителот на автомобили од Јужна Кореја, доби нов сопственик (од 2011 година брендот е во сопственост на индинската Mahindra)…

Да потсетиме, овој јужнокорејски производител поднесе барање за стечај во декември 2020 година, а сега неговиот нов сопственик стана конзорциум предводен од производителот на електрични возила Edison Motors.

Во веста се наведува и дека целата зделка е вредна 225 милиони долари.

Edison Motors е основана во 2015 година, произведува електрични автобуси и развива комерцијални возила, а со купувањето на SsangYong сака да влезе на пазарот на патнички автомобили.

Во контекст на информацијата како своевиден параметар ќе ги наведеме податоците: SsangYong продаде 132.799 возила во 2019 година, во текот на 2020 година тој број падна на околу 107.000, додека во 2021 година продажбата беше само 84.000 единици.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Fiat 500 electric најпродаван EV автомобил во Европа

Mercedes B Class во 2025 година ќе замине во историја

Новиот Mercedes GLC на најавни слики

Tеsla повлекува 130.000 возила

Toyota годинава очекува пад на оперативниот профит

Признанија на списанието Autocar за Питер Шрејер и Kia EV6

Mercedes на вонреден сервис повикува речиси 300.000 автомобили

Можно враќање на GM во Европа

Цените на бензините повторно растат, дизелот поевтинува