Stellantis и  Toyota најавуваат ново лесно комерцијално возило

Stellantis и Toyota веќе имаат партнерство со фокус на лесни комерцијални возила за европските пазари, а истот се чини ќе биде и дополнително збогатено…

Двете компании сега најавуваат проширување на ова партнерство кое ќе се прошири и ќе вклучи сосема ново големо комерцијално возило.

Тоа ќе стане трет тип на каросерија што доаѓа од овие два производители на автомобили.

Што е уште поважно, ќе добие целосно електрична верзија, според специјализираниот портал Motor1.

Засега нема детали за техничките спецификации на новиот LKV, иако официјално е потврдено дека ќе го развива Stellantis и ќе испорача на Toyota за продажба во Европа.

Новиот модел ќе се произведува на две различни локации на Stellantis на Стариот континент, имено во погоните на Gliwice во Полска и Atessa во Италија.

Кога ќе се појави на пазарот во 2024 година, ќе стане првиот модел на Тoyota  во сегментот на големи комерцијални возила во својата историја.

Иако во моментов ништо не може да се потврди, новиот модел веројатно е наследник на денешниот Ducato на Fiat Professional, кој ќе добие и варијанта со нула емисија на штетни гасови.

„Со овој трет успешен ангажман, Stellantis продолжува да ја демонстрира својата експертиза во сегментот на комерцијални возила и во развојот на технологијата за електрични батерии дизајнирана да поддржува низа потреби“, коментира Карлос Таварес, извршен директор на Stellantis.

„Овој договор го зајакнува нашето лидерство во ЕУ30 за LCV и возила со ниска емисија и нè движи чекор поблиску до постигнување на нашата цел Dare Forward 2030 да станеме неприкосновен глобален лидер во лесни комерцијални возила во смисла на технологија, производство, удел на пазарот и профитабилност“.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi вложува уште 300 милиони евра во својата фабрика во Унгарија

Hyundai и KiA во проблеми поради дизелот

До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Половина од постојките за полнење на EV во Европа се лоцирани во две земји

Stellantis го запира производството во погоните во Рен поради недостаток на чипови

Tesla ги поскапи автомобилите во САД поради инфлација

Во Шпанија ќе се произведуваат новите генерации на електрични модели на Ford

VW е нова жртва на недостаток на полу проводници во светот на автомобилите

Гига фабриките на Tesla во Тексас и Берлин просто „горат“ милијарди долари !