Tesla Model S најавува подолг досег со помали гуми

Model S на Tesla е еден од електричните автомобили со најголема автономија според фабричките мерења, но може да испорача повеќе ако ги изберете вистинските гуми…

Американскиот бренд рекламира повеќе од 700 километри по полнење, но за да го постигнете тоа треба внимателно да ги погледнете гумите што ги ставивте. Ако некој бара електрични автомобили со најголем домет, ќе се појави Tesla. Не е на прво место, мора да се каже, но има Tesla Model S со домет од 634 километри во циклусот WLTP, стандардизираниот стандард за хомологација што го користиме во Европа.

Според специјализираните портали што ја пренесуваат информацијата за резултатите од испитувањето , постои начин да се добие уште поголем опсег: изберете ги вистинските гуми. Во случајот на Model S, 19-инчните аеродинамички тркала Tempest го зголемуваат досегот до 723 километри по полнење. Покрај тоа, според шпанската веб-страница на Tesla, автономија од 634 километри (WLTP) е поврзана со спортските 21-инчни тркала Arachnid, кои ќе ги платите 4900 евра како дополнителна опција

.

Јасно е дека монтирањето на поголеми и потешки гуми ја зголемува потрошувачката. Во овој случај, покрај тоа, постои уште една разлика: помалите тркала често имаат поаеродинамичен дизајн, со погусти краци.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Alvar Romeo Stelvio и Giullia 2026 добиваат електрична замена

Индустрискиот подвиг на Dacia

Е-велосипед со поголем домет од некои електрични автомобили…

Ducati отворен за развој на мали електрични мотоцикли

BMW развива електричен мотоцикл со големина на G 310

Kолку се полоши евтините од премиум гумите

Peugeot 408 на тестот за избегнување лос

Tesla најави crash test на Cybertruck

Audi Q2 станува електричен модел