Tesla отповикува над 80.000 свои возила на пазарот во Кина

Теslа повлекува повеќе од 80.000 автомобили произведени во Кина и увезени во земјата од 2013 година поради проблеми со софтверот и безбедносните појаси, соопшти во петокот кинескиот пазарен регулатор…

Американскиот производител на електрични автомобили повлече 67.698 возила Model S и X увезени во Кина помеѓу 2013 и 2020 година поради софтверски проблеми кои влијаат на системите за управување со батериите на возилата, пишува Reuters.

Компанијата Teslaa најави дека ќе го поправи софтверот на повлечените возила.

Tesla, исто така, повлече 2.736 увезени автомобили Model 3 произведени помеѓу јануари и ноември 2019 година, како и уште 10.127 автомобили Model 3 произведени во Кина од 2019 до 2022 година, поради потенцијално неправилно поставените појаси, кои Tesla повторно ќе ги инсталира.

Потсетуваме во април тековната 2022 година, Tesla повлече вкупно 127.785 автомобили Model 3 во Кина, наведувајќи ги потенцијалните дефекти во полу проводничките компоненти што може да доведат до несреќи.

Една четвртина од спорните возила се увезени во Кина, а останатите се произведени таму.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Валентино Роси стана фабрички GT возач на BMW Motorsport

Honda се враќа во F1 со McLaren

Cupra Formula E

Дакар Рели 2023 заврши Ал -Атијах ја одбрани титулата

Дакар Рели 2023 низата етапни победи на Леб продолжува

12-та етапа на Дакар рели 2013 ја донесе 5-та победа на Леб

Дакар Рели 2023 во 11-та етапа Леб ја нанижа 4-та победа

Во 10-та етапа на Дакар 2023 Себастијан Леб со трета годинешна победа

Нарушена доминацијата на Tesla на пазарот на електрични автомобили во САД