Tеsla повлекува 130.000 возила

Американската компанија за електрични возила мора да повлече 130.000 возила поради проблеми со прегревање предизвикани од екранот на допир.

Според агенциите станува збор за Tesla Model S и Tesla Model X и се однесува на верзиите од 2021 и 2022 година, односно Model 3 и Model Y од 2022 година, а потврдено е дека се подготвува update кој ќе поправи сè.

Констатирано е дека поради прегревање на системот не може да се користи задната камера, светлата и некои други работи, а од јануари годинава пријавени се 59 поплаки за неисправности, но за среќа немало незгоди.

Во април, Tesla повлече 48.000 Model 3 Performances поради проблеми со брзинометарот, а во март 947 возила поради слични проблеми со задната камера.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi вложува уште 300 милиони евра во својата фабрика во Унгарија

Hyundai и KiA во проблеми поради дизелот

До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Половина од постојките за полнење на EV во Европа се лоцирани во две земји

Stellantis го запира производството во погоните во Рен поради недостаток на чипови

Tesla ги поскапи автомобилите во САД поради инфлација

Во Шпанија ќе се произведуваат новите генерации на електрични модели на Ford

VW е нова жртва на недостаток на полу проводници во светот на автомобилите

Гига фабриките на Tesla во Тексас и Берлин просто „горат“ милијарди долари !