Тesla веќе сега сака да ја прошири фабриката во Германија

Фабриката кај Берлин штотуку започна со работа, а Американците веќе прават планови за проширување на фабриката.

Tesla официјално поднесе барање за процес на проширување на производствената локација во Германија.

Популарниот американски бренд на електрични автомобили продолжува да го зголемува својот капацитет за производство на возила на глобално ниво.

Барањето дојде на адреса на локалните германски власти веднаш по официјалното отворање на фабриката во таа земја.

Имено, Теslа бара да и се дозволи да купи уште 100 хектари земјиште источно од сегашната локација.

Доколку биде одобрено, американската компанија ќе поседува вкупно 400 хектари земјиште за своите погони во Германија.

Да се посветиме и на прашањето, кои се плановите на Теslа за тоа дополнително земјиште?

Пред се, сакаат да додадат повеќе магацини, простор за логистика, нови станици за полнење електрични производи на четири тркала, но и паркинг места за работниците во погоните.

Инаку, Tesla овде го започна производството на Model Y, автомобил за кој Илон Маск  (Elon Musk) верува дека ќе биде најпродаваниот производ на четири тркала на планетата.

Според првичните планови, кога фабриката во близина на германската престолнина ќе го достигне својот максимум, американската марка годишно на оваа локација ќе инсталира околу половина милион возила, како и 50 gWh батерии.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi вложува уште 300 милиони евра во својата фабрика во Унгарија

Hyundai и KiA во проблеми поради дизелот

До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Половина од постојките за полнење на EV во Европа се лоцирани во две земји

Stellantis го запира производството во погоните во Рен поради недостаток на чипови

Tesla ги поскапи автомобилите во САД поради инфлација

Во Шпанија ќе се произведуваат новите генерации на електрични модели на Ford

VW е нова жртва на недостаток на полу проводници во светот на автомобилите

Гига фабриките на Tesla во Тексас и Берлин просто „горат“ милијарди долари !