Tеsla во Брандербург произвдува 5.000 автомобили неделно

Американскиот производител на електрични автомобили „Теslа“ сега произведува 5.000 автомобили неделно, на половина пат до својата прва производна цел за локација во Германија…

Теslа го објави напредокот во пост на Twitter, а бројката одговара на 250.000 возила годишно.

Првичната цел на компанијата е да произведува 10.000 возила неделно или 500.000 годишно.

Теslа произведува електрични автомобили во Грунхајде во близина на Берлин околу една година и претходно соопшти дека произведува околу 4.000 автомобили неделно.

Фабриката моментално вработува околу 10.000 луѓе, но планира да се прошири, со цел на крајот да произведе еден милион автомобили, иако не е јасно кога тоа би можело да се случи.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Aналитичарите гледааат значаен потенцијал во акциите на Ferrari

FIAT водечка автомобилска марка во групацијата Stellantis

На автопатиштата во Јапонија ќе има лента за автономни возила

Јужна Кореја co финансиска помош за производители на батерии

Новиот Fiat Punto ривал на Dacia Sandero

Haval Ruge и Haval Ruge Max

Toyota Motor Manufacturing Turkey

Големата понуда на автомобили може да поттикне „војна на цените“

KIA малите електрични автомобили ќе ги прави во Европа