Toyota и Panasonic ги здружија силите за производство на батерии за EV

Заедничките вложувања се базирани на спогодбата објавена кон крајот на 2017 година за заеднички развој на призматски батерии што ќе располагаат со поголемо количество на енергија

И Toyota Motor и Panasonic од наредната година ќе ги здружат силите за производство на батерии за електрични возила (EV) со цел да им конкурираат на производителите од Кина.

Во заедничката дејност Toyota ќе има сопственост од 51%, додека остатокот ќе биде во сопственост на Panasonic, a со таа постапка би можело да се обезбедат и батерии за Mazdа и за Subaru кои инаку се партнери на Toyotа.

Така, самото производство на батериите би и помогнало на Toyotа да ја постигне целта од продажба на еден милион батерии годишно до крајот на наредната деценија -2030 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Старт-ап компанија од Швајцарија најави батерии со кој EV ќе поминат 1000 km!

Microsoft  и BMW Grоup лансираат Отворена производна платформа

Jaguar и Land Rover во иднина со возила што уништуваат патогени бактерии и вируси

Renault најави нов електричен компакт

Škoda со „лек“за заборавните возачи – Aприлили!!!

VW ќе ја предводи Eвропската „батериска унија“ за EV

Volvo надзор врз возачот за дополнителна сигурност!

Новиот Green NCAP за проценка на еколошката прифатливост на возилата

Nissan и DOCOMO испитуваат виртуелна технологија во возила со 5G мрежа