Toyota Mirai модел за 2021 година

Втората генерација на јапонскиот автомобил на горивни ќелии и водород  најавува нови исчекори со поголема ефикасност и рдиус на возење …

Првиот оперативен автомобил со погон на горивни хидроген ќелии Toyota Mirai, со својата прва генерација од 2014 година го „испита“ пазарот и потенцијалот на таков вид на автомобил.

Сега автомобилот конечно добива и верзија за масовно производство  што свое официјално претставување имаше на неодамна завршениот салон за автомобили во Токио.

Вистинска лимузина од висока класа, се протега во должина од речиси пет метри (497 cm), а растојанието помеѓу осите е растегнато на речиси три мети (292 cm) додека димензиите во широчина изнесуваат 189 cm.

Доаѓа со оптимизиран погонски систем и резервоар за водород под висок притисок.

Имено, првата Mirai имала автономија на возење со едно полнење на резервоарот од 500 km, што сега е зголемен на сосема ОК –повеќе од 650 km.

Како и моделит Prius и C-HR, и новата Toyota Mirai ќе се базира врз новата  Toyota New Global Architecture (TNGA), со што се зголмува ригидноста (цврстината), a се намалува масата на возилот и воедно седобива пониско тежиште на возилот.

Исто така е интресно и да се спомне дека ќе има погон преку тркалата на задната оска, што навестува забава и динамика во возењето.

Повеќе имформции следуваат за шест недели кога на салонот за автомобили во Женева ќе има европска премиера.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Освојувачка експедиција од Кина- I WAYS пристига на салонот во Женева 2020!

Новиот MItsubishi Space Star достапен и во Македонија за само 8.880 евра

Isuzu Anadolu со награда за Аутомакедонија за најдобар дистрибутер

Cruise Origin – електричен мини бус без волан!

Од Opel за годинава најавуваат и нова Mokka

Производната верзија на Lucid Air на салнот во Њујорк

Новиот Toyota Land Cruizer пристига наредната 2021

Снимен нов Renault concept

Новиот VW GTI без маска- „ѕирнат“ од задната страна!