Toyota развива нов Hydrogen мотор

Автомобилскиот џин од Јапонија Toyota развива нов водороден мотор, како дел од својот концепт за намалување на емисиите на гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина, се вели во соопштението на корпорацијата пласирано пред некој ден….

Новиот водороден турбо мотор ќе биде 1,6-литарски со три цилиндри. Од Компанијата додаваат дека согорувањето на водородот е побрзо од бензинот, што позитивно влијае на динамиката на автомобилот.

Во Toyota очекуваат да го тестира моторот во мај за време на една од етапите на локалната трка на патеката во префектурата Шизуока. Јапонците веќе има искуство во производство на водородни мотори. Потсетуваме во 2014 година, компанијата го претстави првиот производствен автомобил во светот на овој вид гориво, Mirai.

Сепак, во основа во него има вграден електричен мотор, кој ја добива енергијата потребна за стартување на машината од хемиската реакција на водород и кислород, а нус производот е чиста вода, но и покрај неодамнешниот почеток на продажбата на втората генерација на тој автомобил, Mirai не е многу барана во Јапонија. Не е поддржано од високата цена и недоволно развиената мрежа на станици за полнење со водород.

Кон крајот на минатата година, јапонската влада го одобри планот за намалување на емисиите на стакленички гасови, што, меѓу другото, ја поставува целта за постепено производство на сите бензински и дизел возила до средината на 2030-тите години.

Според јапонската влада, таа стратегија за развој треба да ја стимулира економијата и да создаде економски ефект од скоро 900 милијарди долари до 2030 година.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Renault Arkana изненади на слалом тестот 77km

Роботизиран пешачки преми. Вештачка интелигенција одлучува за интервалите

BOSCH ја напаѓа Европа поради сеопфатната електрификација!

Hyundai подготвува перформанс модел на струја

FIAT 500 со Safety mode на батеријата штеди струја каки мобилен телефон

Во Кина претставен EV што прочистува воздух!

По Volvo и Renault ја ограничи брзината на своите возила на 180 км/ч

Renault E – Teck и LEGO

Alfa Romeo ja напушта Giorgio платформата