Целосна електрификација! Со својата палета од 100% електрични комерцијални возила, PEUGEOT се стреми да биде лидер на пазарот

Електричната револуција за професионалците започна: брендот PEUGEOT сега нуди гама од 100% електрични комерцијални возила.

Електричните комерцијални возила на PEUGEOT задржуваат 100% од функционалноста на конвенционалните дизел верзии, но генерираат нула бучава, нула вибрации, нула емисии и нула мирис на гориво. Ова е доволно за радикално да се промени животот на корисниците и нивната околина.  Со оваа комплетна палета од 100% електрични комерцијални возила, еден од првите на пазарот, PEUGEOT се стреми да биде лидер во продажбата на целосно електрични комерцијални возила во Европа до 2022 година.

Целта е да се понуди ново ниво на спокојство на професионалците и да се намалат традиционалните форми на загадување, во време кога актуелните општествени трендови бараат сè повеќе и повеќе комерцијални возила во урбаните средини.PEUGEOT ќе испорача 4.000 електрични возила во Европа до 2021 година, а веќе има резервирани нарачки од 10.000 возила.За дополнително да ја подигне свеста за својата електрична понуда и нејзините придобивки кај професионалците, PEUGEOT наскоро ќе ја претстави новата посветена рекламна кампања низ целиот континент, која ќе биде лансирана во ноември 100% електрични возила: целата гама на PEUGEOT на комерцијални возила сега стана електрична, со пристигнувањето на комерцијалното возило e-PARTNER и големото електрично комерцијално возило e-BOXER оваа есен. Тие се придружуваат на комерцијалното возило e-EXPERT лансирано минатата година и наградено со наградата „Интернационално комерцијално возило за 2021“.Уникатна карактеристика на сите електрични комерцијални возила на PEUGEOT е тоа што тие не прават компромиси во однос на корисен волумен или практичност во споредба со дизел верзиите, а истовремено ги нудат сите предности на електричниот мотор: пониски трошоци, леснотија на возење, брз пренос, висок вртежен момент, целосно отсуство на бучава, вибрации, мириси на гориво и емисии. Експертите му ја доделија титулата комерцијално возило на годината на сосема новиот PEUGEOT e-PARTNER во Велика Британија откако WhatCar и Van & Commercial Vehicle of the Year Award ги наградија трите возила на брендот, PARTNER, EXPERT и BOXER, за нивната практичност во нивните соодветни категории.

Покрај овие 100% електрични возила, PEUGEOT ќе започне и со производство на своето прво електрично комерцијално возило со горивни ќелии, e-EXPERT HYDROGEN, пред крајот на годината. Со ова, брендот ќе ја прошири својата понуда на најнапредните технологии за електрификација. „Најавивме и ја исполнивме обврската за палета на 100% целосно електрифицирани комерцијални возила возила до крајот на 2021 година, што Stellantis е првиот што го направи тоа. За да одговориме на другите потреби на клиентите, ќе понудиме „водородна горивна ќелија“ на нашето комерцијално возило во наредните недели, што ја покажува нашата постојана посветеност на иновациите“, нагласува Xavier PEUGEOT, извршен директор на деловната единица на комерцијални возила на Групацијата Stellantis.

Во следните недели, PEUGEOT ќе започне голема меѓународна комуникациска кампања во чест на претприемачите и занаетчиите. Тие ќе бидат прикажани во мини филм, кој ги претставува во еден среќен и спокоен работен ден, пропратен со трите електрични комерцијални возила на PEUGEOT со нула емисија: e-PARTNER, e-EXPERT и e-BOXER. Меѓународната кампања ќе го носи новиот потпис “For the Day Ahead” на кампањата за комерцијални возила на Peugeot Professional и ќе се базира на видео https://youtu.be/MZpP0sqolAA , кое ги прикажува логоата на компаниите на корисниците на електрични комерцијални возила на PEUGEOT во градскиот реон. Кампањата ќе биде придружена со дигитално рекламирање, како и печатени материјали, а првично ќе биде лансирана во Швајцарија, Холандија и Обединетото Кралство.

Linda JACKSON, извршен директор на брендот PEUGEOT, изјави: „PEUGEOT е посветен да биде водечки играч во промената и трансформацијата на деловниот сектор со целосно електричните комерцијални возила. Очигледно, трошоците за користење се многу силен аргумент за корисниците, но ние исто така покажуваме дека електричните комерцијални возила се задоволство за возење: за нивниот возач, кој е отворен за ново, спокојно возачко искуство, и за сите околу нив, кои имаат корист од мирна средина, без бучава и мирис на гориво“.

ГАМА НА ЕЛЕКТРИЧНИ КОМЕРЦИЈАЛНИ ВОЗИЛА PEUGEOT:

100% електричен PEUGEOT е-PARTNER:

PEUGEOT PARTNER е на пазарот во повеќе од 100 земји од неговото лансирање во 1996 година, со веќе произведени 2.000.000 примероци, што само го нагласува неговиот комерцијален успех низ годините и бројните награди што ги има освоено, вклучувајќи ја и наградата интернационално комерцијално возило во 2019 година за сегашната генерација. Лидерот на европскиот пазар од неговото лансирање во 2018 година во сегментот Ф1 (Товарни возила) со постојан раст во уделот на пазарот, PEUGEOT PARTNER сега е достапен со 100% електричен мотор.

Карактеристики на новиот PEUGEOT e-PARTNER:

 • опсег до 275 km според циклусот WLTP (во моментов е одобрен)
 • 2 должини (стандардна и долга)
 • 2 верзии: кмерцијално возило (до 3 седишта) и продолжена кабина (до 5 седишта)
 • капацитет на влечење до 750 kg
 • носивост до 800 kg
 • волумен на оптоварување до 4,4 m³, точно иста како кај бензинската верзија.

Базиран на мулти-енергетската платформа EMP2 (Ефикасна модуларна платформа), PEUGEOT e-PARTNER доаѓа со 100% електричен мотор со максимална моќност од 100 kW (136 КС) и максимален вртежен момент од 260 Nm достапен од старт за моментална реакција, без вибрации, бучава, менување брзини или мирис на гориво и, се разбира, апсолутно без емисии на CO2.

PEUGEOT e-EXPERT и e-EXPERT HYDROGEN:

Сегментот на комерцијални возила има повеќе од 750.000 возила годишно во Европа, а PEUGEOT EXPERT го зголемува своето присуство во овој сегмент секоја година од неговото лансирање во 2016 година. Над 195.000 единици од оваа најнова генерација веќе се продадени.

Неговата електрична верзија беше прогласена за интернационално комерцијално возило на годината во 2021 година – шестото возило на PEUGEOT кое ја освои оваа награда од неговото создавање во 1992 година.

Новиот PEUGEOT e-EXPERT доаѓа со:

 • избор од 2 батерии од 50 и 75 kWh и 2 нивоа на опсег кои нудат до 330 km во циклусот на хомологација WLTP
 • 3 должини (компактна, стандардна и долга)
 • капацитет на влечење од 1000 kg и носивост од 1275 kg
 • волумен на оптоварување идентичен со оној на верзијата со мотор со внатрешно согорување (6,6 m³).

Како и PEUGEOT e-PARTNER, PEUGEOT e-EXPERT се базира на мултиенергетската платформа EMP2 (Ефикасна модуларна платформа) и нуди 100% електричен мотор со максимална моќност од 100 KW (136 КС) и максимална вртежен момент од 260 Nm достапен уште од самиот почеток.

Покрај тоа, PEUGEOT започнува со производство на електрична верзија напојувана од водородни горивни ќелии, PEUGEOT e-EXPERT HYDROGEN. PEUGEOT е еден од првите производители кој нуди ваков тип на мотори во сериско производство. Новиот PEUGEOT e-EXPERT HYDROGEN иновира со својот „електричен систем за водородни горивни ќелии со средна моќност“, кој се состои од:

 • Горивни ќелии што ја произведуваат електричната енергија потребна за придвижување на возилото благодарение на водородот во системот на резервоарот.
 • Високонапонска литиум-јонска батерија со капацитет од 10,5 kWh која може да се полни од електричната мрежа, која исто така го напојува електричниот мотор за време на одредени режими на возење.

 Овој нов PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen исто така има:

 • способност за покривање на сите дестинации без емисија на CO2
 • способност за полнење со водород за 3 минути за повеќе од 400 km опсег во циклусот на хомологација WLTP (под одобрување)
 • штекер за полнење на високонапонската батерија
 • Достапни се 2 должини (стандардна и долга), со исти карактеристики за јачина на полнење како и верзиите со дизел и електрични батерии
 • До 6,1 m³ волумен на оптоварување,
 • До 1100 kg носивост
 • Капацитет за влечење до 1000 kg

PEUGEOT e-BOXER:

Сегментот на големи комерцијални возила претставува повеќе од 550.000 возила годишно во Европа, а PEUGEOT Boxer го зголемува својот удел на пазарот секоја година. Надоврзувајќи се на својот комерцијален успех низ генерациите, со повеќе од 1.250.000 возила произведени и продадени во 110 земји од неговото лансирање во 1994 година, PEUGEOT BOXER сега доаѓа во 100% електрична верзија.

Новиот електричен PEUGEOT e-BOXER има:

 • 2 нивоа на опсег кои нудат до 340 km во циклусот на хомологација WLTP (во моментов се врши хомологација),
 • 2 капацитети на батерии од 37 kWh и 70 kWh,
 • 4 должини и 3 висини,
 • носивост до 1890 kg (во зависност од верзијата),
 • волумен на полнење идентичен со оној на верзијата за согорување, до 17 m3.

Новиот PEUGEOT BOXER Electric нуди 100% електричен мотор со максимална моќност од 90 kW (122 КС) и максимален вртежен момент од 260 Nm, достапен при стартување за моментална реакција, без вибрации, без бучава, без менување брзини, без мирис, и се разбира, апсолутно никаква емисија на CO2.

Погонот е опремена со систем за враќање на енергијата, кој делува и кога ќе се отпушти педалата за гас и при сопирање. Максималната брзина е електронски ограничена на 110 km/h (и 90 km/h за верзиите од 4 тони).

Новиот PEUGEOT e-BOXER комбинира компактни надворешни димензии со максимална носивост: батериите се наоѓаат под подот, без никакво влијание врз волуменот на товарот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Постојан развој: Зголемен опсег за Opel Corsa -e и Mokka-e

Доделени првите енергетски ознаки за електричните автомобили

DS3 Crossback E-Tense ја зголеми автономијата со едно полнење на батериите

Револуционерно автомобилско седиште за деца!

Стратегијата 2.0-IONITY го забрзува ширењето на мрежата брзи полначи за EV

Renault иTheArsenale го претставуваат AIR4 –Таму каде одиме не ни требаат патишта

Новиот Peugeot e-208 и Peugeot e-2008

Електричните автомобили зиме трошат 25% повеќе струја

Ford и GM здружуваат силите со производители на чипови