Vison DC Roadster- Баварците ја покажаа иднината на електричните мотоцикли

Познато е дека BMW Motorrad веќе има електричен скутер- C Evolution, но  кога станува збор за производство на електрични мотоцикли во полна големина на пазарот се уште владетел е Zero Motorcycles

Нo,тоа, многу бргу, би можело да се промени aко новиот BMW concept Vision DC Roadster стане реалност.

Концептот е претставен на BMW NextGen настанот во Минхен, а во таа пригода можел да се види и неговиот препознатлив дизајн што асоцира на боксер мотори со два цилиндра ( мотор со внатрешно согорување со хоризонтално поставени клипови) и батерија што се наоѓа во внатрешноста на мотоциклот.

Деловите кои потсетуваат на „боксер мотор“, покрај тоа претставуваат  BMW печат, всушност имаат и практична намена ги ладат батериите.

Како материјали во изработка на концептот се наведени алуминиум и јаглеродни влакна, a за да се намали тежината на мотоциклот тука се и LED светлата што се идентични на тие што BMW и порано ги користел во рамките на своите модели.

Покрај новиот концепт за мотоцикли BMW на истиот настан ја претстави и новата заштитна опрема со вградени светла и опции за поврзување  со мотоциклот и со другите уреди, што го надополнува целиот пакет, па љубителите на мотоцикли се надеваат дека овој концепт наскоро ќе добие и своја физичка – производна форма .

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ducati Streetfighter V4 со повеќе од 200 КЅ

Иднината на урбаниот превоз Karmic Oslo

PGM V8 спортски мотоцикл со V8 мотор и 334 КЅ

Нова Triumph Rocket III линија

Curtiss Zeus со електромотор и батерии во форма на V8 бенински мотор!

Arc Vector – најнапредниот електричен мотоцикл во светот

Bird Cruiser нов електричен мотоцикл

Најмоќниот Triumph на сите времиња- Rocket 3 TFC!

MV Agusta Dragster 800 RR America