Во Берлин петиција за законот за забрана на автомобили во поголем дел од градот

Граѓаните во германската престолнина преземаат драстични мерки против загаденоста, бучавата и улици претрупани со возила…

Неверојатни 50.000 жители на Берлин потпишаа петиција за закон со кој се забрануваат приватни автомобили во големи делови на градот – отворајќи го патот, велат тие, за позелена, поздрава, помирна и побезбедна иднина.

Според светските агенции, кампањата Берлин Autofrei сака целата област опкружена со железничката мрежа S -Bahn – огромни 88 квадратни километри, да биде претежно без патнички возила. Доколку овој закон помине, ќе се создаде најголемата урбана област без автомобили во светот.

Се разбира, ќе има многу исклучоци од забраната. Оние што зависат од автомобилот за трговија, како и оние на кои им е потребна поради намалената подвижност, сепак можеа да возат. Се разбира, службите за итни случаи би биле изземени, и бидејќи понекогаш луѓето навистина треба да возат (на пример, да се движат), на секој граѓанин ќе му биде дозволено до 12 патувања со изнајмен автомобил годишно.

Забраната за автомобили има многу повеќе придобивки отколку едноставно намалување на загадувањето на воздухот. Без паркирани автомобили и сообраќај, повеќе јавен простор би бил ослободен за зеленило, пешаци и велосипедисти.

Помалку автомобили значи помалку сообраќајни незгоди.

Можеби е премногу рано да се прогласи Берлин за европска престолнина без автомобили.

Петицијата од 50.000 потписи ја означува првата фаза од процесот.

Следува втор круг (бара 170.000 потписници), и ако градската влада одбие да го спроведе законот, се одржува јавно гласање.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автомобил на годината за 2022: новиот PEUGEOT 308 – финалист

Италија не ска да ги забрани моторите со внатрешно согорување од 2035

Отповик во Maserati –Можно протекување на гориво и пожар!

Познати финалистите во Изворот „Автомобил на годината во Европа“ за 2022

Во наредните 7 дена пониска цена на бензините, дизелот без промени

Дигиталната презентација на подновената ŠKODA KAROQ закажана за утре

Русија со акцизи за еко- горива налик на тие за за нафтени деривати

Владата на Јапонија со финансиска поддршка за производителите на чипови

Офанзива на Alfa Romeo во наредниот период