Во декември 2021, во Европа за прв пат се продадени повеќе EV од дизели

Во Европа, пазарниот удел на електрични возила (чисти ЕV, не вклучувајќи ги plug- in хибриди) беше 21 процент во декември, надминувајќи го уделот на возилата со дизел за прв пат за два проценти…

Оваа информација ја пренесува весникот Automotive News Europe. Додека продажбата на дизел опадна во текот на годината – на 2,3 милиони регистрации на крајот на септември, пад од 26 отсто во однос на претходната година – регистрациите на електрични возила нагло се зголемија, скокајќи за околу 91 отсто од нивото во 2020 година. ..

Изразено во апсолутни бројки продадени се 801.025 возила со погон на стуја, на крајот на третиот квартал, пренесуваат специјализираните портали.

Продажбата на електрични автомобили очигледно расте поради стимулации за купување во многу европски земји, но и заради подобрување на инфраструктурата, односно поради зголемување на постојките со полначи за електричните возила.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Fiat 500 electric најпродаван EV автомобил во Европа

Mercedes B Class во 2025 година ќе замине во историја

Новиот Mercedes GLC на најавни слики

Tеsla повлекува 130.000 возила

Toyota годинава очекува пад на оперативниот профит

Признанија на списанието Autocar за Питер Шрејер и Kia EV6

Mercedes на вонреден сервис повикува речиси 300.000 автомобили

Можно враќање на GM во Европа

Цените на бензините повторно растат, дизелот поевтинува