Во Ford прават делови за автомобили од зрна на кафе!

Поточно од отпадот од кафе – машините во  McDonalds, производителот на автомобили Ford изработува нова пластика, а таа не само што е по еколошки, туку е и полесна и поотпорна на топлина…

Веруваме дека делува како фантастична приказна но вистинита е , а Американците продолжуваат со истражување во насока на еколошко производство од природни материи што инаку завршуваат како отпад.

Имено, Ford сега прави делови за автомобили од отпадокот од зрната на кафе.

Кожата на зрната кафе, која паѓа за време на печење, е дел од новата пластика што производителот сака да ја користи во различни делови на обложувањето.

Испорачаната е суровина на McDonalds, што од сопствените растенија за кафе го собира зрното и го пече, при што кожинката (корупката) од зрната кафе, што во спротивно би биле фрлени како отпад, се користат за производство на делови од пластика што се вградуваат во автомобилите.

Подобра отпорност на топлина

Се разбира, новиот материјал не е направен целосно од кожинката на зрната на кафето: Заедно со оваа пластика се користат и адитиви од кои Ford прави пластика најнапред за куќиштата на фаровите.

Покрај аспектот на рециклирање, материјалот за кафе има и други предности, па според Ford тој е 20 проценти полесен, има подобра отпорност на топлина и при производството бара за 25% помалку енергија од претходниот материјал.

Кои модели во иднина ќе бидат произведени со делови од кафе, сè уште не е познато.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Светската тнисерска ѕвезда- Новак Ѓоковиќ во реклама за Peugeot e-208

Автомобилската колеција на Пол Вокер продадена за 2,33 милиони доалри

BMW i4 concept пристигнува за малку повеќе од еден месец во Женева!

За првиот нов Chevrolet Corvette Stingray платени 3 милиони долари!

Audi и FC Bayern München продолжуваат заедно- фудбалерите добиваат e-tron!

Специјална Royale серија модели на Maserati за супер избирливи клинти!

Ford Mustang GT од филмот Bullitt продаден за 3,74 милиони долари

Hongqi H9 –Премиум ривал на германското свето тројство доаѓа од Кина

Subaru со безобразна кратенка (акроним) F.U.C.K.S* за возило