Во Германија половните автомобили не биле никогаш поскапи

Цените на половните автомобили во Германија се на рекордно високо ниво, а причина за тоа се проблемите во глобалниот синџир на снабдување со липови, полу- проводници, кабли, батерии….

Недостигот на чипови и други делови ги принуди производителите како Mercedes -Benz и Volkswagen да го забават производството, а на пазарот има се помалку нови возила. Инфлацијата е дополнителен притисок.

Цените на половните автомобили во Германија, која е најголемиот автомобилски пазар во Европа, минатиот месец се зголемија за 27 отсто, во споредба со истиот период лани.

Просечната цена е повисока од било кога и изнесува 31.801 евро. Сепак, производителите остваруваат значителен профит и покрај споменатите проблеми. Причината е зголемувањето на цените.

Има значително помалку користени автомобили, бидејќи тие се продаваат побрзо.  Во просек се продаваат за 73 дена, а претходната 2021  година тоа се правело за 103 дена. Инфлацијата во Германија расте и е највисока од обединувањето на земјата во 90-тите години, пренесува Bloomberg.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Fiat 500 electric најпродаван EV автомобил во Европа

Mercedes B Class во 2025 година ќе замине во историја

Новиот Mercedes GLC на најавни слики

Tеsla повлекува 130.000 возила

Toyota годинава очекува пад на оперативниот профит

Признанија на списанието Autocar за Питер Шрејер и Kia EV6

Mercedes на вонреден сервис повикува речиси 300.000 автомобили

Можно враќање на GM во Европа

Цените на бензините повторно растат, дизелот поевтинува