Во која земја најмногу ќе ве чини сообраќајниот прекршок

Сообраќајните прекршоци се случуваат кај некои почесто, кај други еднаш или двапати во пет години.

Секогаш е трауматично кога ќе те запре полиција, без разлика колку е пристојна, а особено е тешко кога тоа се случува во странство. Во некои држави, честите прекршувања, како возење побрзо од дозволената брзина или користење на мобилен телефон, се прилично скапи. Германскиот автоклуб ADAC ви претставува преглед на најинтересните.

Значи, ако возите 20 км/ч побрзо од дозволеното надвор од населените места, ќе платите казна од 585 евра во Норвешка, 215 евра во Шведска, 200 евра во Финска, 195 евра во Холандија, 180 евра во Швајцаријa, 175 евра во Италија додека во Германија да плати 60 евра.

Доколку паркирате на непрописно место ќе треба и да платите, пренесуваат специјализираните портали. Така, во Холандија се плаќа од 100 евра, а во Полска од 110 евра. Во Австрија (од 20 евра), во Швајцарија (од 40 евра) и Италија (45 евра) треба да потрошите малку помалку. Сепак, тоа сепак чини повеќе отколку во Германија, каде за таков прекршок се казнува со парична казна од 10 евра или (малку) повеќе.

Што се однесува до алкохолот, кој ќе биде фатен со 1,5 промили во Италија, мора да се плаши и од конфискација на автомобилот, ако сте сопственик на возилото. Според ADAC, слично е и во Данска кога ќе броите повеќе од 2,0 промили. Затоа во Шведска може да завршите во затвор еден месец ако имате повеќе од 1,0 промили, додека со измерени 1,2 промили во Шпанија затворската казна оди и до три месеци.

 

Повикувањето без систем за слободни раце (Hands free) резултира со казна од 850 евра во Норвешка и 380 евра во Холандија. Шпанија го санкционира со најмалку 200 евра, а Италија со 165 евра, додека во Германија казната започнува од 100 евра.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Вработени во Tesla скришум симнувале видео снимки од возилата и ги споделувале!

Opel Insignia со 66 литри дизел поминала 2095 км….

BMW Baby Racer

10 електрични половни автомобили на кои најбрзо им паѓа вредноста

Продажбата на автомобили со батерии во Германија повторно силна, но не и на хибриди

Нешто за рубриката „невозможна мисија“

Oд најгрдиот автомобил на светот направиле тркачки болид од 1300 КС

Електричната Mercedes Benz G Class е незапирлива

„Анонимец“ во Шпанија ги надмина Alfa Romeо, Hondа и Suzik…