Во Русија направен најголемиот мобилен полнач за EV во светот!

Овој мобилен полнач може целосно да го полни вашиот електричен автомобил Porsche Taycan или Tesla за само 8 минути – додека пиете кафе дома или на работа или за време на застој во сообраќајот.

Во средината на јули, руската компанија L-Charge го претстави најмоќниот полнач за електричен автомобил во светот. До крајот на тековната 2021 година, миниванот на оваа компанија со моќна мобилна батерија ќе започне да излегува на улиците на Лондон, Париз и Њујорк. Со негова помош, сопствениците на електрични автомобили ќе можат да го полнат својот автомобил „до горе“ за само 8 (осум) минути, без да ја напуштат куќата.

До средината на 2021 година, во светот ќе има околу 7.600.000 електрични автомобили (сега овоаа цифра е веќе надмината). Според производителот на автомобили, тој број ќе се искачи на 400.000.000 до крајот на деценијата. Со други зборови, во 2030 година, 30% од автомобилите во светот ќе бидат електрични.

„Оваа тенденција го поттикнува развојот на инфраструктурата. „Сега има само стационарно полнење на електрични автомобили во целиот свет и нема друга компанија освен нашиот L-Charge што би направила мобилен полнач  што и ќе дојде на вашата домашна адреса за да го наполни вашето возило“, изјави извршниот директор на компанијата Дмитриј Лашин за Russia Beyond за време на презентацијата на моделот, кон средината на овој месец јули.

Според него, сега полнењето на Тesla трае од 8 часа до 24 часа. „Во 21 век не треба да поминуваме еден час или повеќе за полнење автомобили. Нашата цел е да направиме уред што може да наполни автомобил за 400 секунди, така што ќе помине 400 км. „Сега ни требаат 8 минути за целосно полнење на батериите на моделот Теsla“, истакна генералниот директор.

Според неговата проценка, еден киловат-час ќе ги чини клиентите 40-60 центи. Полнењето може да се нарача и преку апликацијата на вашиот телефон. „Апликацијата L-Charge ќе работи како Uber. Го повикувате возилото и по одредено време, нашиот миниван веќе стои под вашиот прозорец и го полни вашиот електричен автомобил “, додаде Лашин.

Компанијата истакнува дека овој проект е иновативен и дека ниту еден електричен гигант (Electrify America, Tesla Super Charge итн.) Не направил и не планира да направи уред сличен на овој во блиска иднина.

„ British Petroleum ни рече дека им е полесно да купат наш производ или да отворат возен парк од нашите возила во Лондон и неговите предградија, отколку да направат свој модел од самиот почеток. „По Британците, Французите воспоставија контакт со нас и предложија со нив да отвориме парк со мини-возила L-Charge “, рече Лашин.

Самовработено лице, предприемач, може да набави и мини ван возила L-Charge и да отвори своја „пумпа на тркала“. Едно возило чини 12 милиони рубли (околу 150.000 американски долари). За да се исплати уредот, изведувачот треба да наплати полнење на 40 возила на ден. Лашин проценува дека еден миниван – L-Charge целосно ќе се отплати за две години.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Прототип на Ford Transit FCEV

Новиот Porsche 718 ќе има електричен погон

Тоyota во 2025 со нов Prius со нова технологија

Лесна платформа на Lotus за наследниците на Elise и Еvora

Првиот електричен Alfa Romeo пристигнува 2024 година

Unique Puncture-proof Tire System

Honda ги интензивира работите на автономни возила

Тајното оружје на Dacia против гребаници

Volkswagen отвори центар за истражување и развој на батерии