Во САД патишта со мраз и снег место со сол ќе се посипуваат со ракија!

Гројзето има една основна манена произвоство на вино, ракија и овошен сок, но остатоците од тој производен процес можат да се искористат во сосема поинави цели….

Токму до таокв заклучок стасаа и истражувачите од Универзитетот во вашинготн (Washington – WSU) откако Властите во Алјаска решиле да побараат замена за агресивната сол во третирањето на замрзнатите патишта.

Верувале или не, во САД сеекоја година се трошат повеќе од пет милијарди америанси долари на чистење на коловозите, со напомена дека поголемиот дел од тие средства се троши на санација на штетите настанати као последица на работењето на зимските слунби!

Секоја година на патиштата низ САД се фрлаат повеќе од 27 милиони тони сол, велат од WSU.

Експертите од WSU се во потрага за еколошки прифатливи решенија и испитувала низа на споеви (комнбинаии) што потекнуваат од природата.

Од порано успеале да ги третират патиштата со микс на солен раствор и со од репка, a сега дошле до заклучок дека во третирањето напатиштата би можело да помогн течност врз база на остатоците од гројзето, кожурата од зрната и самите семки.

Истражувањето вели дека течноста, по ферментацијата го топи мразот побрзо од сите еколоши раствори што досега ги испробале.

Нивниот научен труд е објавен во новиот број на научното списание за Материјали во градежништвото, што излегува во рамки на ASCE (American Society of Civil Engineers)

И додека кај нас тој процес успешно се користи во производство на вино и на ракија, Амриканците ќе се обидат со слична база,со повеќе адитиви, да ги третираат сообраќајниците прекриени со мраз и со снег во зима.

Велат деа тој раствор е значително помалку агресивна кон метлот, асфалтот, но и на околното земјиштее.

Исто такка, првите истражувања ги потврдуваат сличните резултати и со други овошја,  пишуваат во Traffic Technology Today.

Секао и кај нас, но не во третирање на сообраќајниците туку во производство на „огнена вода“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

KIA со помош на Rimac подготвува електричен автомобил

VW со супер брзи полначи за EV за кои не е потребна посебна инфраструктура

Lexus EЅ со камери наместо ретровизори

Automechanika Франкфурт и APRA Europe промовираат нов одржлив тренд- префабрикување!

Porsche Cayman GT4 и Boxster Spyder наскоро  со автоматски менуач!

Зошто ЕУ става акцент на алтернативните видови на горива

Новиот VW Passat пристигнува 2021 или 2022 и тоа на струја!

Volvo и  Varjo  со прва употреба на мешана реалност за развој на автомобили !

Тивко влечење: Opel Grandland X со електричен погон на сите тркала