Во Сингапур се тестираат автобуси во јавен сообраќај

Во Сингапур се воведени автобуси без возач во својот систем за јавен превоз во овој повеќе милионски град …

Тие автобуси на почетокот ќе работат на две линии во пробен период од три месеци (до 30 април).

Цело време ќе се собираат обемни податоци за работата на овие автобуси, како и за безбедноста на патниците во нив, а по истекот на пилот-проектот, ќе се донесе одлука за нивната исплатливост и употребливост.

Автобусите ги дизајнираше компанијата ST Engineering, додека компанијата GPS Lands била задолжен за нивната изработка, а тестирањето го презедоа транспортните компании SBS Transit и SMRT.

Инаку, станува збор за минибуси превозни средства долги седум метри, со по 10 места, како и автобуси долги 12 метри со 26 места.

Во исто време, тие работат на дизајнирање програма за преквалификација на возачите на автобуси, кои доколку автономните автобуси влезат во комерцијална употреба, би добиле некои нови надлежности.

Сето ова се случува во согласност со сетот на национални стандарди, донесени во 2019 година, кои се патокази за тоа како да се развиваат автономни возила на сигурен и на безбеден начин, со препораки за однесувањето на возилата, функционалната и „сајбер“ (софтверска) безбедноста, како и на форматите во кои до податоците ќе се доставуваат за обработка.

Овие стандарди се нарекуваат Technical Reference 68 -TR 68 (Технички референца 68 TР 68) и претставуваат основа не само за постигнување безбедност во користењето, туку и за создавање интероперабилност, како и за полесна размена на податоци помеѓу автономните возила на различни производители.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Seres и Huawei на салонот во Шангај го покажаа SF5

Volkswagen ID.4 со најдобри оцени и максимални 5 ѕвезди на Euro NCAP тестот

Cyclocar автомобил што лета од Русија

Првиот електричен Ferrari потврден за 2025

Stellantis подготвува четири нови платформи за електрични модели

Новите Dacia Logan и Sandero Stepway на Euro NCAP тестот освоија по две ѕвезди

Rimac во нов комплекс ќе инвестира 200 милиони евра

Porsche подготвува и Cayenne на струја

Нов вид на тркала се менуваат како „оригами“