Volvo е само „нашминкан“ Geeli ?!!!!

Кинеските делови се дури четири пати поевтини од истите но произведени од Швеѓаните…

Врз основа на заклучоците врз основа на анализата спроведена од експертите на магазинот „Behind the Wheel“, излегува дека навистина голем број делови и компоненти инсталирани во возилата на брендот Geely се доста употребливи, а да не зборуваме за монтирање во crossover модели на Volvo. Меѓутоа, со избирање на кинески резервни делови, ќе заштедите значителни суми.

За малку да се разјасни, основата за заклучокот беше споредбата на возилата наречени Geely Coolray и Volvo XC40, кои се придвижуваат од идентичен 1,5-литарски турбо бензински мотор со три цилиндри. Се покажа дека има многу заеднички компоненти на двата crossover модела и тоа не само оние кои спаѓаат во категоријата на потрошен материјал, туку истото може да се каже и за турбината, пумпата за гориво, компресорот за климатизација и голем број компоненти на системот за суспензија.

Geely Coolray и Volvo XC40 B3 се карактеризираат со многу високо ниво на обединување, така што моторите се речиси исти, така што дихтунзите, калеми за палење, свеќичките и филтрите за масло се исти. Сепак, не се мал бројот на примероци од адутот на Volvo кои се продаваа со дизел мотори, за разлика од кинеската верзија, што не значи дека нема место за идејата за купување поевтини компоненти, на пример филтерот на горивото што е поставен на бензинскиот Coolray е соодветен на тој за нафта во XC40, исто како и филтерот за воздух наменет за кинескиот модел наречен Tugella.

Иако многу компоненти на системот за суспензија се преклопуваат (истите), што се однесува на двојните шипки, алки и амортизери, треба да се напомене дека нето-тежината на возилото и општата кинематика на шасијата се малку различни, па замената не е точно еквивалентна во целосниот обем. Онаму каде што воопшто нема разлика, се среќава на неколку места каде што се зборува за помали делови. На пример, копчето за стартување на моторот е сосема исто.

Кога зборуваме за значителни разлики во конструкцијата, треба да се каже дека и нивниот број не е занемарлив. Така, Volvo нуди фундаментално различна суспензија на задната оска, исто како и различен менувач. Имено, Geely Coolray доаѓа само со роботизиран менувач, додека XC40 е опремен со автоматски менувач.

Она што е фасцинантно е што (истите) резервни делови за Volvo XC40 се дури три до четири пати поскапи од оние компоненти кога се „оригинални“ со логото на брендот Geely. Затоа клиентот може да заштеди многу, а да не зборуваме дека во многу земји (особено Азија) е полесно да се набават делови за Geely отколку делови за Volvo.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai Mufasa

Регистерска табличка со ознака „R“ продадена за три милиони евра

Најдобри возачи на светот се Јапонци, а најлоши од Тајланд

Популарноста на кинеските возила расте ширум светот

Maserati би можел да направи неколку уникатни модели

Супер-спортист на Lamborghini, со делови“ од пристапни секојдневни модели!

Како би изгледало кога Bugatti, Porsche и Rolls-Royce би произведувале камиони?

VW ја разгледува можноста за електричен pick – up наменет за пазарот во САД

Ineos планира повеќе нови модели вклучувајќи и два електрични