Volvo повторно воодушеви на полето на безбедноста

Овој пат во центарот на вниманието се велосипедистите и зголемувањето на нивната превентивна заштита како и заштитата на останатите учесници во сообраќајот …

Производителот на автомобили од Шведска, компанијата Volvo Cars, лидер во автомобилската безбедност ги здружил своите сили со  врвниот спортски и безбедносен бренд од истата скандинавска земја POC.

Тоа е направено пред се со цел да се зголеми безбедноста на велосипедистите во сообраќајот.

Партнерството е најнов пример на водечката позиција на компанијата Volvo Cars во развој на сигурноста и на нејзините амбиции за подобрување на безбедноста на сообраќајниците и тоа за сите категории на учесници во сообраќајот.

Сообраќајните несреќи што се случуваат помеѓу велосипедите и возилата честопати можат да завршат со сериозни последици , со тешки повреди па дури и со смрт, поради што Volvo Cars има јасна стратегија во целост да ги избегне тие видови на несреќи, a со помош на технологијата на активна безбедност.

Детекцијата на велосипедистите со потполно автоматската сопирачка, што користи камери и радари кај автомобилите за откривање на велосипедисти, го предупредува возачот на неизбежниот судир и ја применува автоматската сопирачка ако е потребно понатамошното делување.

Истражувањето на проектот Volvo-POC  се состои од низа на посебно дизајнираните тестови на судири во познатите безбедносни истражувачки објекти на Volvo Cars во Гетеборг (Göteborg).

За време на тие тестови, кацигите за велосипедисти, со потпис на компанијата  POC биле ставени на кукли што се поставуваат на опремата за тестирање, од каде се лансираат кон различни делови на капакот (хаубата) на моторот на Volvо автомобилите, при различни брзини и агли за различни мерења.

Таквата технолошка активност е во завршната фаза на испитувањето и слободно може да се рече дека во период од една година можеме да ја очекуваме и во понудата на автомобилите на производителот од Шведска, кој патем речен во целост е во сопственост на автомобилската компанија Geely од Кина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi A8 уште по напреден со нова иновација- паметно потпирање!

VW со нов мануелен менувач ќе ја намали потрошувачката за 5%

Првиот Toyota Prius PHV со соларни панели !

ZF co паметна трансмисија на силата!

Ducato MY2020 electric: повеќе технологија, поeфикасeн и со поголема вредност!

Поминаа  60 години откако Volvo ни го подари безбедносниот ремен!

Претставена автономната BMW Series 7!

KIA и Hyundai- Дополнителни инвестиции во автономни возила

ACEINNA со нова сензорска единица за инерцијални мерења!!!