Volvo со нови ознаки за своите модели

Од Volvo ги објаснија новите ознаки на своите модели, односно новата номенклатура меѓу кои се и ознаките и за првиот е-модел како и за другите електрифицирани верзии…

Досега  се беше едноставно: бензинците беа обележувани со  „Т“, дизел моторите „D“, а секој од нив беше комбиниран со број помеѓу 2 и 8 за да се нагласат  перформансите.

Plug-in хибридните модели подоцна добија додаток „Twin Engine”, a погонoт на сите тркала ја моделира кратенката „AWD“.

Во иднина тоа ќе биде  покомплицирано: Volvo веќе го воведе името Recharge при претставувањето на електричниот XC40.

Во иднина, сите автомобили кои можат да се наполнат со кабел, како plug-in хибридните и со батерии задвижувани модели ќе го носат овој суфикс.

Новиот Volvo XC40 P8 AWD Recharge, претставува електричен модел кој располага со погон на сите четири тркала.

Останува P8 како посебна карактеристика. „P“ во иднина ќе се користи за означување на чисто електрично возила – „Pure electric“, објаснува Volvo.

Исто така броктата  „8“ ќе ја означи големината на батеријата на автомобилот, која во овој случај е помеѓу 70 и 80 kWh.

Така, моделот со ознака „P6“ би бил опремен со батерија од 50 до 60 kWh.

Тоа е почеток на нова номенклатура за опишување на капацитетот на батеријата на електричното возило“, изјави Џонас Енгстром, менаџер во Volvo.

„Не можам да дадам никакви спецификации за иднината, но ние сме подготвени да одиме над или под „Р8“, додаде тој.

Останатите  модели исто така се предмет на промена. „T“ повеќе нема да се залага за бензински мотори, туку за „Twin Engine”, односно plug-in хибридните модели, а пак „D“ ќе биде целосно елиминирана бидејќи Volvo во иднина нема да има дизел погон.

Благитехибридни верзии од 48 V ќе бидат наречени „B“, само поради присуството на батерија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Италијанската полиција во флота добива и Suzuki Jimnу!

Maserati GranTurismo Zeda

Lexus  сопроизведен целосно електричниот модел за 10 дена во Кина

Кои се доверливи а кои треба да се избегнуваат, покажа TUV прегледот на 9 милиони возиламодели

Нови официјални скици на идната генерација на Kia Optima

Интригантно – Можно Peugeot 608 на FCA Maserati платформа

Можно повторно заживување на Lotus Elan!

Јапонците направија супер спортски автомобил од цеулоза

Renault Arkana – може да биде француски BMW Х4 во Европа до 2021