Возачите во Британија нема да смета ниту да држат мобилни во рака

Британската влада планира целосно да ја забрани интеракцијата помеѓу возачите и мобилните телефони, односно на возачите нема да им се дозволува ниту да ги држат мобилните телефони во свои раце…

Причините се познати на сите – а тоа е зголемениот број на сообраќајни несреќи поради употребата на (главно) паметни телефони.

Според специјализираните медиуми, во моментов е забрането користење мобилен телефон за разговор или испраќање пораки додека возите, но сепак постои сива зона во која возачите не беа спречени да бараат музика, да играат игри, да прават видео записи филмови. или да фотографираат додека возат. Сега сè ќе биде забрането.

За возачите, единствената опција е да користите Bluetooth или handsfree уреди за разговори.

За сè друго ќе биде забрането управување, односно возачите нема да имаат право да ги допрат мобилните телефони

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Nissan Titan стана pick up камионет на струја!

Rolls-Royce Black Badge колекција доби одвежување

Од Maserati го најавуваат  Project Rekall

Последниот Fiat 124 Spider за Јапонија ќе биде продаден на аукција

Најопасни се патиштата со минимално ограничување на брзини!

Последни рендери на идниот Peugeot 308

Volkswagen „кинески“ модел воведува  во Европа

Новиот SUV на MINI ќе се прави во Германија

Трејлер за нова Grand Tour авантура