VW го рестуктуира одделот за одржливост

Германскиот производител на автомобили Volkswagen (VW) објави дека ја реструктуира својата единица за одржливост…

Од компанијата велат дека Дирк Восте (Dirk Voeste) е нов директор на одделот за одржливост.

Восте на таа функција ќе го наследи Ралф Пфицнер  (Ralf Pfitzner), кој по пет години на таа позиција самоиницијативно ја напушта компанијата, за да продолжи со нови предизвици надвор од компанијата, пренесува SEEbiz.

Од компанијата најавија и дека ќе има реорганизација на независниот совет за одржливост, каде фокусот ќе биде ставен на дигиталната и одржлива трансформација.

Се нагласува дека Восте, кој има повеќе од 20 години искуство во областа на корпоративната одржливост, ќе го преструктуира овој сектор.

„Климатските промени се еден од најголемите предизвици на нашето време. Тие се причината поради која континуирано ја подобруваме трансформацијата на групацијата Volkswagen и заземаме холистички пристап кон одржливоста, опфаќајќи ги економските, еколошките и социјалните аспекти“, рече извршниот директор на компанијата, Оливер Блуме (Oliver Blume).

Тој нагласи дека компанијата „поставува амбициозни“ еколошки, социјални и управувачки цели (ESG) во сите сегменти

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Alvar Romeo Stelvio и Giullia 2026 добиваат електрична замена

Индустрискиот подвиг на Dacia

Е-велосипед со поголем домет од некои електрични автомобили…

BMW развива електричен мотоцикл со големина на G 310

Kолку се полоши евтините од премиум гумите

Peugeot 408 на тестот за избегнување лос

Tesla најави crash test на Cybertruck

Audi Q2 станува електричен модел

Mazda се приклучува на истражувањето за горива од новата генерација