VW има намера да го оживее Moskvich како против удар на Dacia и Lada!

Руската марка уште од 2008 година и номинално е во сопственост на концернот од Волфсбург, а сега се повеќе станува актуелна опцијата таа да биде искористена како нов лост за успех на рускиот и сличните пазари…

Автомобилските симболи на комунизмот се чини како да оживуваат и како да се враќаат од депото на историјата!

Во 90-те години на минатиот век изгледаше дека автомобилските марки од Источниот блок изумираат, но Renault со успехот на Daciа покажа дека тие марки и тоа како може да бидат витални и успешни на глобалниот пазар, а сега како дополнителен адут ја имаат и руската Ladа.

Од друга страна чешката Škoda, во сопственост на Volkswagen, веќе од поодамна не е базна, евтина марка, бидејќи со секој нов модел се повеќе се воздига и го напушта базното ценовно рамниште.

Поради тоа производителот од Волфсбург (Wolfsburg) во 2008 година ги купи правата на користење на денес веќе по малку заборавеното име, односно на марката Moskvich, a подоцна го продолжи до 2021 година.

Официјални најави се уште нема, но Германците не се познати по тоа дека залудно се расфрлаат со пари и затоа не би било  изненадување ако Moskvich  воскресне на автомобилската сцена.

Во оваа куса сторија како надополнување ќе спомнеме дек гигантот од Волфсбург е сопственик и на уште еден источен автомобилски бренд, од поранешна Источна Германија, кој засега е „мртво“  – „Wartburg“, и за кој се очекува дека би можел да „игра“ значајна улога во лигата на ниско буџетни автомобили.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Honda ја покажа внатрешноста на Urban EV

Volkswagen T-Roc R concept дебитира во Женева 2019

Нов Mini John Cooper Works GP

Новиот Audi Q3 ја доби наградата „Best Cars 2019“

BMW serieѕ 8 во First edition верзија скапа играчка за само 400 одбрани!

Нов Ducati за само 6.000 евра!

Volkswagen Beach Buggy-e премиерно во Женева

Три јубилеи на Porsche: 50 години од моделот 917, 50 години од моделот 914 и 10 години од Panamera

Ford Ranger како локомотива