VW ќе произведува десетици илјади компоненти со помош на 3D печатар

Од почетокот на 3D-печатењето, оваа технологија станува сè попопуларна, а очигледно ниту производителите на автомобили не се спротивставија на тоа…

Најновите вести доаѓаат од Volkswagen, кој објави планови за 3D печатење на околу 100.000 компоненти за своите возила, претежно во фабрика во Волфсбург.

Предности на 3D печатење?

Постои голема разлика во тежината, бидејќи деловите од печатачот се полесни до 50 проценти со наводно иста функционалност.

Volkswagen го објасни ова со примерот на деловите на А столбовите од cabriolet изведбата на  Т-Roc.

За разлика од класичните 3D печатари кои користат ласерска технологија, Volkswagen користи млаз налепила кои спојуваат материјали.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Иновативни метлички со две острици

Германците вградуваат клима уреди и во автопат

Lamborghini со нов V12 со хибридна помош

Електричен AC Cobra Series1

Повеќе од две и пол децении ESP спасува животи на патот

Beach Bot автономен робот „чешла“ плажи собира остатоци од цигари, ѓубре…

Шатл без возач, тестира гуми без воздух!

Во Русија направен најголемиот мобилен полнач за EV во светот!

Hyundai ќе понуди Ioniq 5 N перформанс изведба