Земја со најмногу поставени сообраќајни камери

Експертите беа ангажирани за утврдување на ранг листа на земји со најголем број инсталирани фиксни и автоматски уреди (камери) за мерење на брзината на автомобили и други возила…

Во приказната се вклучени и уреди за визуелно следење на други видови сообраќајни прекршоци. Истражувањето опфати повеќе од сто земји и резултатите се интересни. Судејќи според официјалните податоци и Светската база на податоци за брзи камери, ширум светот се инсталирани вкупно 105.622 комплекси од овие единици и благодарение на нив автоматски се евидентираат прекршувања на сообраќајните прописи.

Врз основа на анализираните достапни податоци. од вкупниот број инсталирани уреди во 107 земји, 62.829 од нив се инсталирани во Европа, што значи дека учеството на Стариот континент на тој број е некаде на ниво од две третини.

Истовремено, се покажа дека водечката позиција во светот по ова прашање ја има Руската Федерација, што можеби е чудно со оглед на недоволно развиената патна инфраструктура, но од друга страна треба да се земе и во сметаат дека тоа е најголемата земја во светот.

Така, заинтересираните експерти изброиле вкупно 18.393 сообраќајни камери во Русија, од кои 13.212 ја следат брзината на возилото, додека 2.842 контролни уреди ги следат можните премини со прекршување на прописите со кои се регулира работата и значењето на симболите што ги емитува инсталираните светлосни сигнали.

По Русија, по малку изненадувачки, следува Бразил со 16.997 „електронски полицајци“ во земјата, додека на трето место е соседна Италија со 10.787 автоматски камери за сообраќај.

Од друга страна, невозможно е да се прескокнат Соединетите Американски Држави, каде во толку голема земја работат само 7.366 камери од сите погоре спомнати видови.

Се разбира, известуваме само за оние кои се во функција на следење на протокот на сообраќај.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Haval H-Dog

Електричните возила само за една година поскапеа за 9.000 евра

Хибридниот WEY Yuanmeng привлекува со атрактивен „ретро лик“

Најавен Zenvo со 1800 КС

Mате Римац – кај супер богатите нема штедење

MINI како количка за продавање на сладолед – MINI Cummins Ice Cream Vans

Сопствениците на Tesla се жалат на воланот кој се распаѓа по 6.000 км

Снимен електричниот Maserati GranTurismo Folgore

Acura Precision EV Concept