ZF со копилот засега само за отворен пат!

Технолошките компании и знабдувачи со делови ZF и NVIDIA развија нов интелигентен систем за помош на возачот кој централно контролира многу корисни функции и го прави возењето полесно и побезбедно …

Со помош на вештачка интелигенција и сеопфатната SensorSet, автомобилите ќе можат самостојно да променат разлни маневрирања во возењето, особено на отворен пат, а совен тоа  ZF coPILOT може да се управува со гласовни команди и да го препознава сообраќајот и ќе биде од 2021 година.

Системот е изведен со комбинација на адаптивниот темпомат во автомобилот со системот за предупредување при напуштање на лента.

 

Напредниот систем за помош на возачот (ADAS) ги покажува сите предноти на автопат со густ сообраќај, каде адаптивниот темпомат е задолжен за одржување на брзината и растојанието од возилото напред, при што независно забрзува и запиразадржувајќи се во истата лента со помош на системот за предупредување на напуштање на лента.

„Сегашните помошни системи предупредуваат навреме за да ги избегнеме грешките во возењето или да ги корегираме брзо, но исто така тие треба да ни понудат и повисоко ниво на удобност при возењето.

Ако системите не дејствуваат течно или ако се одјават премногу брзо, на пример во лоши временски услови , ова го намалува нивното прифаќање кај возачите”, вели Торстен Голевски, раководител на системите за автономна мобилност во ZF.

Системот е полуавтоматизиран начин на управување од SAE ниво 2, кој го зголемува нивото на удобност и безбедност при возење и возачот на кратко може слободно да ги тргне рацете од управувачот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi A8 уште по напреден со нова иновација- паметно потпирање!

VW со нов мануелен менувач ќе ја намали потрошувачката за 5%

Првиот Toyota Prius PHV со соларни панели !

ZF co паметна трансмисија на силата!

Ducato MY2020 electric: повеќе технологија, поeфикасeн и со поголема вредност!

Поминаа  60 години откако Volvo ни го подари безбедносниот ремен!

Претставена автономната BMW Series 7!

KIA и Hyundai- Дополнителни инвестиции во автономни возила

ACEINNA со нова сензорска единица за инерцијални мерења!!!