Зошто сопствениците на електричните автомобили не се задоволни од брзината на полнење на домашен „штекер“

Ако сте сопственик на ЕV, ќе знаете дека има смисла да ги полните батериите на вашиот автомобил дома…

Две третини од купувачите се одлучуваат да ги опремат своите домови со полначи. Сепак, сопствениците на електрични возила во САД стануваат сè понезадоволни од своите домашни полначи, според една нова студија. Според J. D. За напојување, оние со сопствени полначи од Ниво 2 се фрустрирани од комбинацијата на зголемени трошоци за електрична енергија и бавни брзини на полнење.

На скала од 1000 поени, задоволството на сопствениците на електрични возила од нивните полначи паднало за 12 поени, на годишно ниво, на 740, пренесуваат информативните агенции во регионот. Тука е и прашањето за образованието, при што нешто помалку од половина од анкетираните изјавиле дека не се запознаени со програмите на нивните комунални претпријатија за помош за наплата на домаќинствата.

„Клиентите бараат помош од комуналните претпријатија во управувањето со зголемените трошоци“, рече Адријан Чунг (Adrian Chung), директор на комунални услуги во J.D. Power. „Со зголемување на свеста за достапните попусти или стимулации, сопствениците на ЕV ќе имаат корист“.

Сепак, има и добри вести. Студијата покажа дека оние со трајно монтирани полначи од ниво 2 се многу посреќни од оние со преносни полначи од ниво 1. Способноста да се закаже полнење е исто така важен аспект, при што 35 проценти од оние што ја користат оваа опција се задоволни.

Меѓутоа, кога задоволството се анализира по брендови, јасно е дека некои производители на автомобили имаат простор за подобрување. Решенијата за домашно полнење на Chevrolet освоија лоши 683 поени во рејтингот на задоволство, додека 699 ​​поени на Ford исто така не поминаа многу подобро.

Од друга страна, сопствениците на Tesla се најзадоволни од нивните решенија за полнење, со оценка за задоволство од 790. Ако производителите на автомобили сакаат сопствениците да ги заменат своите автомобили со мотори со внатрешно согорување за електрични автомобили, тогаш неопходно е да се обезбедат дека полнењето дома не само што е на добро ниво, туку е и безболно и без проблеми.

„Без разлика дали сте производител на автомобили, трговец на мало или комунална компанија, подобрувањето на искуството за полнење на домашно полнење на сопственикот на ЕV треба да биде заедничка цел за сите“, рече Брент Грубер (Brent Gruber), извршен директор на праксата за електрични возила во J.D. Power.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Alvar Romeo Stelvio и Giullia 2026 добиваат електрична замена

Индустрискиот подвиг на Dacia

Е-велосипед со поголем домет од некои електрични автомобили…

BMW развива електричен мотоцикл со големина на G 310

Kолку се полоши евтините од премиум гумите

Peugeot 408 на тестот за избегнување лос

Tesla најави crash test на Cybertruck

Audi Q2 станува електричен модел

Mazda се приклучува на истражувањето за горива од новата генерација