Category: Технологија

Peugeot управувач: Од едноставна “рачка” до мултифункцонален управувач

На прв поглед, од самото појавување на автомобилот, управувачот е механички дел што најмалку еволуирал во неговата форма и функција, сепак, никогаш не престанал да се менува, ниту пак се обидувал некогаш да ја смени својата кружна форма… Првично многу едноставен и посветен само на контролата на возилото, тој постепено станува покомплексен. Функционалноста на управувачот […]

Во BMW применета вештачка интелигенција за фарбање каросерии

Вештачката интелигенција може да придонесе за уште подобра прецизност во однос на контролата на високо чувствителните системи во производството на автомобили, а BMW се обидува да го стори тоа со започнување на пилот-проект во одделот за каросерија на фабриката што се наоѓа во комплексот каде е седиштето на групата- Минхен… И покрај примената на најсовремената […]

Ferrari нема да произведува електричен супер автомобил -струјата се уште заостанува со перформансите!

Италијанскиот производител Ferrari не сака да започне со производство на електричен супер автомобил се додека технологијата не биде на ниво што е  според стандардните на престижната супер спортска марка … Кога Ferrari го претстави SF90 Stradale, својот најмоќен сериски автомобил досега, направи и промена во насоката на италијанскиот бренд и неговите идни производи, бидејќи SF90 […]

Според Ford: Ford Focus ST e супериорен во однос на VW Golf GTI

Во поткрепа на тврдењата на стручњаците од компанијата со син овал во логото се и бројките што се однесуваат на перформансите… На европските пазари каде конкуренцијата во сегментот на hot hetch модели е повеќе од жестока и каде избор има „колку  срцето ти сака”, мора да се издвоите на некој начин да ги убедите луѓето […]

EuroNCAP со нови прописи и построги критериуми

Секои две години, Европската програма за проценка на нови автомобили – EuroNCAP ги ажурира и ги заострува своите протоколи за тестирање. Оваа година беа воведени нови тестови за да се одговори на некои долгогодишни потреби за заштита на патниците, да се подобри заштитата по сообраќајната несреќа (судир) и промовирање на најновата напредна технологија за помош […]

Политики за поттикнување на употреба на автогас

Властите имаат повеќе механизми за промоција на алтернативни видови на горива. Фискални и финансиски механизми подразбираат помали даноци за алтернативни горива, фискални олеснувања при регистрација за возила на алтернативен погон, субвенции за набавка или конвертирање на алтернативни возила, поевтин паркинг и други давачки за патишта и инфраструктура. Регулаторни механизми кои, исто така, им се на […]

Благодарение на Tesla и FCA е надвор од казнената зона за флотна емисија на штетни гасови

Договорот меѓу Tesla и FCA во врска со емисиите на CO2 во Европа донесе придобивки за двете компании… На тој начин FCA се спаси од драконски финансиски казни што ќе би ги изрекла  Европската комисија, додека Tesla  заработи 1,8 милијарди евра со овој договор, што беше огромна финансиска инјекција за американската марка. Британскиот портал AutoTrader […]

Porsche предвидува: моторите во иднина ќе растат

Porsche предвидува дека во блиска иднина, по намалувањето на волуменот, моторите ќе започнат да растат повторно заради нормите што допрва треба да дојдат… Инженерите на Porsche веруваат дека по драстичното намалување на волуменот и бројот на цилиндрите, моторите повторно ќе започнат да растат за да ги исполнат нормите Еуро 7 кои стапуваат во сила во […]

Радосна вест за моторџиите- Androi Auto и за мотоциклите!

По малку е тешко да се поверува, но дури оваа година, софтверот Androi Auto  пристигна во индустријата за мотоцикли – цели 5 години по неговото лансирање на пазарот… Заклучно со март годинава, тој е достапен кај мотоциклите Harley-Davidson, а сега ќе се најде на Hondа Gold Wing, првиот мотоцикл што ја има програмата Apple CarPlay  […]

Pininfarina го претстави најдобриот симулатор за возење во светот

Од Pininfarina сакаат да овозможат подобра понуда на клиентите со истражување на нови методи и реализации за искуството на корисниците… Резултатот од нивниот нов проект се нарекува AutonoMIA, најмодерниот и најдобриот симулатор за возење. Компанијата со седиште во Торино ја проучува и усовршува најновата технологија за создавање на најдобро искуство во возењето. Така е создаден […]