Category: Технологија

Иднината на горивните ќелии и хидроген возила се по розова

Горивните ќелии станаа поисплатливи бидејќи Fraunhofer IPT се обидува да го подобри обликувањето на биполарните плочи за да ги намали трошоците на производство и да овозможи масовно производство на истите … Истражувачкиот проект Flygo, во кој учествуваат и научниците од Институтот за производни технологии (IPT) Fraunhofer со уште пет партнери од индустријата и науката  во развивање  […]

Volkswagen ID.3 ќе комуницира со патниците

Покрај со веќе познатите информации, Volkswagen, ќе ги освојува идните клиенти кои се заинтересирани за целосно електричниот Volkswagen ID.3 и со некои уникатни детали што во секој случај заслужуваат да им се посвети внимание… Помеѓу тие детали секако е и тој што на електричниот ID. “ќе му овозможи визуелно да комуницира со патниците преку LED […]

 Hyundai со хидроген инфраструктура за камиони со горивни ќелии

Првите камиони н водород со горивни ќелии Hyundai H2 Xcient ќе бидат доставени наредната 2020 година на еколошки свесните Швајцарци… Електричниот камион на горивни ќелии Hyundai H2 Xcient  има моќен 190/ 258 (kW /КЅ) систем со водородни горивни ќелии. Системот се состои од две куќишта на горивни ќелии од 95 kW што паралелно се поврзани. […]

Audi електричните возила ќе ги гради на четири платформи

Audi и официјално го презентира својот план наречен „Road map E“, односно производителот на премиум автомобили од Инглоштад постепено се врти кон електрификацијата и до 2025 година планира да претстави дури 30 електрифицирани модели… Целата работа е уште по импресивна кога се знае дека од нив дури 20 возила ќе бидат со целосно електричен погонски […]

Виртуелен авто механичар!

Системот augmented reality најави драматично унапредување на процесот на сервисирање на моторите на автомобилите, бидејќи овозможува попрецизни и побрзи спроведувања на нужните операции и значително да се намали физичкиот напор на автомеханичарите, а со тоа и да се намали цената на работната рака… Технологијата cyberspace, втемелена врз 3D слики гo унапреди дизајнирањето на кокпитот, почнува да […]

VW со мал електричен автомобил поевтин од 20.000 евра

Базиран на MEB платформата, компактниот електромобил со големина на Polo најверојатно ќе започне со производство по 2023 година… На Саемот за автомобили во Франкфурт, извршниот директор на најголемиот производител на автомобили во светот изјави дека малиот електричен автомобил има „многу смисла“ од еколошка гледна точка, но додаде дека малку веројатно дека производната верзија ќе биде лансирана […]

Land Rover Defender со технологија за далечинско управување!?

Во Land Rover развиваат систем на управување од далечина што на возачите им овозможува да го контролираат и „возат “ автомобилот и кога не се во истиот… Системот е дизајниран за off-road користење и овозможува на возачот од надвор да управува со автомобилот и на тој начин да ги совладаат пречките и премините низ тресни […]

Со новата Škod, купувате и Laurа – нова асистенција во возењето!

Со Okay Laura, најверојатно, ќе одговорите кога ќе ви се јави непознатата „мистична“ дама во новата Škodа… Имено, Škoda премиерно го претставува својот Digital Assistant., нов, подобрен, систем за управување со глас (говорно) што го носи името Laura и го разбира природниот говор. Новината е дел од забавно информативниот систем Amundsen, што е во понуда […]

Висока ефикасност: Нова Opel Corsa и Opel Astra со LED фарови што штедат енергија

Секое светла троши само 13 вати при средни светла а заштедата е до 1,3  CO2g/km во новиот европски циклус на возење (NEDC), а го овозможува специјалната технологија на рефлекторот што обезбедува оптимална осветленост…. Оптимално производство на светлост, минимална потрошувачка на енергија. Со цел дополнително да ги намали емисиите на CO2, Opel нуди високо ефикасни LED […]

Со VEX роботски елек KIA ја олеснува работата на работниците!

Во KIA развиле роботскиот елек VEX , со цел да обезбеди полесно производство и да им помогнат на нивните работници кои поминуваат многу часови со рацете кренати над главите… Од KIA велат дека е надминат квалитетот и можностите споредбено со другите роботски помагала бидејќи VEX нуди поголема поддршка при оптоварување, подвижност, прилагодливост и издржливост… Кратенката […]