Вака изгледа кога се судираат најголемото и најмалото Volvo

Со популаризацијата на електричните погони, масата на возила расте уште побрзо, а сè носи одредени последици за пасивната и активната безбедност на учесниците во сообраќајот.

Главниот уредник на Automotive News Europe, Даг Болдук, имаше можност да го посети Центарот за безбедност на Volvo во Торланд, Шведска, каде присуствуваше на интересен тест за судар.

Според Index.hr, најмалиот и најголемиот електричен Volvo, односно моделите EX30 и EX90, учествувале во симулацијата на несреќата.

Притоа, избран е особено неповолен тип на судир, при што поголем автомобил удрил во страна на помал. Во моментот на ударот, EX90 се движеше со брзина од 50 km/h, додека EX30 се движеше со брзина од 20 km/h.

Што се случува во сообраќајна несреќа во која учествуваат два автомобили со вкупна маса од речиси пет тони, можете да погледнете во продолжение.

НАЈНОВИ