Dacia во јануари продаде повеќе автомобили од Renault

Според последните податоци на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), Dacia продала повеќе автомобили во Европа отколку Renault во првиот месец од тековната 2024 година…

Романскиот производител продаде повеќе од 51.600 автомобили низ Стариот континент во првиот месец од 2024 година.

Во јануари во Европската унија, Велика Британија и земјите од ЕFТА се продадени 1.015.381 автомобил.

Тоа значи зголемување од 11,5 отсто во однос на истиот период во 2023 година, наведуваат информативните генции.

Најпопуларни беа автомобилите со бензински мотори, кои ги избраа повеќе од 363.000 клиенти (+2,8%), потоа хибридите, кои беа испорачани во повеќе од 297.000 единици (+21,4%). Дизелите стигнаа до електричните возила, што не е изненадување, но бензинските модели сè уште имаат најголем пазарен удел во Европа со 35,2 проценти.

Што се однесува до брендовите, односно автомобилските групи, групацијата Volkswagen беше лидер со 258.402 продадени автомобили во првиот месец од 2024 година и со тоа постигна раст од 8,1 отсто во споредба со истиот период минатата година, пред се благодарение на Škoda, Audi, Seat и Cupra. Лидерот Volkswagen не се покажа како што се очекуваше, бидејќи во истиот месец продаде 5.202 автомобили помалку од минатата година.

На второ место се најде Stellantis, кој минатиот месец продаде 183.120 автомобили, што е значителен раст од 16,9 отсто.

Во рамките на овој резултат на најголемата светска автомобилска групација, Peugeot беше најпродаваниот бренд. Французите продале 57.447 „модели со значка на стилизиран лав“ и забележале скок од 22,8 отсто во однос на јануари 2023 година.

Последното место на европскиот подиум го зазеде групацијата Renault со продадени 92.935 автомобили. Французите забележаа благ пад од 2,1 отсто. Од сите марки на француската групација, Dacia продаде најмногу автомобили. Поточно, Романците продале 51.673 нови автомобили во јануари на Стариот континент и повторно постигнале раст на продажбата од 7,7 отсто.

Марката Миовени го засени својот француски сопственик, бидејќи продаде повеќе од 10.000 автомобили повеќе од Renault, кој испорача само 41.050 автомобили во првиот месец од 2024 година, што е пад од 12,2 отсто.

Сепак, Dacia не го надмина само Renault. Минатиот месец, Романците продадоа повеќе автомобили од многу други познати марки.

Списокот е многу долг, а ќе споменеме дека буџетската марка на Renault продаде повеќе автомобили од: Seat, Opel, Citroen, Fiat, Kia, Hyundai, Mini, Mercedes, Ford, Nissan ….

НАЈНОВИ