Доналд Трамп започнува (нов) напад врз електричните автомобили

Републиканскиот кандидат за американски претседател Доналд Трамп се обидел да добие пари од претприемачот Илон Маск за да ја финансира неговата изборна кампања…

Доналд Трамп (Donald Trump) потврдува дека неодамна се сретнал со Илон Маск (Elon Musk), иако двајцата имаат дијаметрално спротивни ставови за електричните автомобили.

И покрај нивната блискост за многу политички прашања, електричните автомобили ги раздвојуваат, па шансите Маск да ја поддржи кампањата на Доналд Трамп се мали. Директорот на Tesla очигледно не е заинтересиран да финансира човек кој има негативно мислење за електричните автомобили, според информациите оласирани од специјализираните портали.

Доналд Трамп ќе се спротивстави на воведувањето електрични автомобили на американскиот пазар доколку повторно стане претседател, беше јасно по интервјуто за SquawkBox на CNBC во понеделникот.

– Електрични автомобили – не постод дури и можност сите да станат целосно електрични – рекол Трамп, мислејќи на американската електроенергетска мрежа, која наводно не е подготвена за масовна транзиција кон целосно електрична патна мобилност.

– Идејата на Бајден за целосна транзиција кон електрични возила е поддржана од многу, многу глупави луѓе – рекол Трамп во свој препознатлив стил.

НАЈНОВИ