FIAT ја задржа позицијата на најпродаваниот бренд Stellantis

По сумирањето на резултатите за 2023 година, Fiat објави дека трета година по ред ја задржува позицијата на најпродавана марка на Stellantis…

Глобалната продажба на италијанскиот производител на автомобили минатата година достигна 1,35 милиони единици, што претставува зголемување од 12 отсто во споредба со 2022 година.

Четири клучни пазари одиграа важна улога во успехот на Fiat, со импресивен пазарен удел, и тоа Бразил (21,8 отсто), Италија (12,8 отсто), Турција (15,7 отсто) и Алжир (78,6 отсто).

Што се однесува до моделите кои се издвојуваа на секој пазар, најпродаваниот pick up моделот Strada беше во Бразил, Panda доминираше во Италија, а Egea/Tipo во Турција и Алжир.

Fiat исто така беше водечки бренд во Јужна Америка со пазарен удел од 14,5 проценти и вкупно 542.000 продадени возила во 2023 година.

Присуството на Fiat на многу пазари ширум светот се чини дека му помогна на италијанскиот бренд да ги надмине сите други мејнстрим марки на Stellantis, вклучувајќи ги Citroen, Peugeot и Opel.

Во Европа, Fiat 500e остана најпродаваниот градски EV во сегментите целосно електрични градски автомобили (A) и супер мини (B), со удел од 14,7 проценти (+ 0,3 проценти).

Panda и 500 остварија удел од 44,4 отсто во нивниот сегмент, со вкупна продажба од 230.000 единици.

Конечно, Ducato на Fiat Professional беше најпродаваниот модел LKV (Лесни Комерцијални Возила) на Stellantis, завршувајќи на 7-то место во Европа.

 

НАЈНОВИ