Ford F-150 Lightning SuperTruck Concept

Ford Performance се враќа на Pikes Peak со целосно новиот електричен F-150 Lightning SuperTruck.

Иницијативата следи и има за цел да се надоврзе на успехот за поставување повеќекратни рекорди на Меѓународното ридско искачување на Pikes Peak во 2023 година со SuperVan 4.2.

Дизајниран во соработка со Ford Design и STARD Advanced Research & Development за да се издигне во екстремните услови на Pikes Peak, овој пикап се одликува со напредна аеродинамика, генерирајќи 2.720 kg надолна сила (down force) при 240 km/h и има оптимизирани електрични мотори за супериорни перформанси.

За 102-то возење на Pikes Peak International Rid Climb, погонската единица на SuperTruck ќе се состои од три STARD UHP мотори и ултра-високи перформанси Li-полимер NMC ќелии, кои ќе генерираат 1.400 КС.

F-150 Lightning EV е дизајниран со предно крило  со три елементи, странични дифузери, заден дифузор и задно крило со повеќе елементи за да се подобри аеродинамиката. Има и карбон-керамички сопирачки, Pirelli P-Zero гуми на магнезиумски тркала и дотеран систем за суспензија.

Возач на SuperTruck ќе биде Ромен Думас (Romain Dumas), ветеран на Pikes Peak International Hill Climb и актуелен вкупен рекордер, означувајќи го својот деветти настап и втор со Ford Performance. Стручноста и искуството на Думас го прават идеален кандидат за возење на ова специјално возило.

„По успешното искачување во 2023 година, возбуден сум што повторно ќе бидам зад воланот со овој тим и ќе помогнам да се поместат границите на она што може да го постигне електричното возило на оваа легендарна патека“, рече Дима.

Продолжувајќи го партнерството започнато со возилото SuperVan 4.0, STARD е составен дел од развојот и конструкцијата на дизајнот и контролите на погонската единица на SuperTruck.

„За да ги изградиме најдобрите возила за нашите клиенти, нашето истражување не води да се тркаме во најтешките и најтешките услови – F-150 Lightning SuperTruck е најновиот пример за тоа“, рече Марк Рашбрук (Mark Rushbrook), глобален директор на Ford Performance.

Од 1916 година, возилата на Ford го освојуваат Pikes Peak, почнувајќи со Model T кој го заврши искачувањето до врвот за 28 минути и 03 секунди. Во 2024 година, Ford има за цел да го надмине сопствениот рекорд од 2023 година поставен од SuperVan 4.2, кој го заврши возењето за 8 минути и 47.682 секунди.

НАЈНОВИ