Гневните работници на Мercedes протестираат против продажбата на автосалонот

Околу 25.000 вработени во Мercedes-Benz протестираа против планираната продажба на салоните за автомобили Мercedes, соопштија претставници на работниците во Германија.

Околу 10.000 луѓе се приклучија на протестот во фабриката за луксузни автомобили во Синделфинген, Баден-Виртемберг, според Генералниот работнички совет и синдикатот IG- Мetall.

Под слоганот „Да се ​​држиме заедно – на 2 јули и секој ден“, неколку демонстранти се собраа во седиштето на групацијата Мercedes-Benz во Штутгарт, како и во градовите Раштат, Дизелдорф, Бремен и Берлин.

На собирите не присуствуваа само вработените во автосалонот, туку и погоните на Мерцедес, а демонстрантите гневот го истурија со тапани, свирежи и транспаренти.

„Вработените се бесни. Секој што ќе нападне еден од нас, ќе нè напаѓа сите нас“, рече претседателот на Главниот работнички совет, Ергун Лумали (Ergun Lumali).

Сите производствени линии на Мercedes беа во застој, а затворени се и бројни филијали. Оваа пролет на повеќе места веќе се одржаа работни состаноци.

Според претходните извештаи, околу 8.000 луѓе се вработени во филијалите на Мercedes во околу 80 фабрики. Една компанија може да вклучува неколку салони за автомобили.

Групата во март соопшти дека има намера да ги продаде дилерите и дека секој ќе биде испитан поединечно. Според претставник на компанијата, се уште не е продаден застапник.

 

НАЈНОВИ