Honda и Mitsubishi основаат заедничка компанија за електрична мобилност

Јапонските производители на автомобили Honda и Mitsubishi основаат заедничка компанија Altna, која ќе работи во три области…

Имено, ќе се занимава со оптимизирање на трошоците за користење на ЕV, зголемување на траењето на батеријата и подобрување на ресурсите во Јапонија за производство на EV пренесува Electrive.com.

Поточно, Altna ќе понуди изнајмување на батерии за EV, конверзија на батерии со EV на крајот на животот и ќе обезбеди услуги за паметно полнење за оптимизирање на цената на електричната енергија за возачите на EV.

На пример, Honda ќе го лансира N-VAN e во Јапонија во октомври.

Кога електричното комбе се изнајмува на клиент, Altna ја задржува сопственоста на батеријата и ја следи употребата на батеријата за време на периодот на закуп.

Континуираното следење на здравјето на батеријата вклучува негово следење од првиот купувач, па сè до вториот и третиот сопственик на возилото.

На крајот од животниот век на возилото, батериите се враќаат и се користат за пренамена.

Бидејќи компанијата ќе ги пресмета цените за лизинг врз основа на претпоставката дека батериите подоцна ќе се користат за апликации за стационарно складирање, таа вели дека цените се „пониски од сличните планови за лизинг моментално достапни на пазарот“.

FILE PHOTO: Honda’s electric vehicle (EV) e:NP2 is displayed at the Auto Shanghai show, in Shanghai, China April 18, 2023. REUTERS/Aly Song/File Photo

Altna ќе понуди и планови за полнење на ЕV, во смисла на рационално користење на енергијата и нејзина контрола преку напредна технологија.

Со поврзување на системот за контрола на енергијата со електричните возила на клиентите, полнењето ќе се врши автоматски во период од денот кога цената на струјата е најниска.

НАЈНОВИ