Истражување на ADAC: Само 13 електрични автомобили погодни за долги патувања

Дали електричните автомобили се подготвени да одат на долги патувања?..

Многу сопственици би ви кажале дека со години се и патуваат на долги растојанија. Но, германскиот авто клуб (ADAC) одлучи, врз основа на нивниот Ecotest, да анализира кои електрични автомобили ви обезбедуваат голема удобност при патувањата, односно голема километража пред повторно полнење.

Во калкулациите е вклучен 90 проценти од опсегот (досегот), затоа што туристите возат до полначот, најдоцна (најчесто) со преостанатото ниво на батерија од околу 10 проценти. На тоа се додава опсегот што може да се полни под идеални услови за време на 20-минутно застанување на брзи полначи. Сето ова резултира со вкупниот опсег, кој се користи како мерка за долги растојанија, пишуваат специјализираните портали.

Тестот го предводеше Hyundai Ioniq 6 со батерија од 77,4 kWh и погон на задните тркала, кој постигнува вкупен опсег на возење од 931 километар со едно запирање на полнење.

Lucid Air (859 km), BMW iX (835 km), Mercedes EQS (825 km) и EQE SUV (806 km) и Polestar 2 (801 km) се исто така погодни за долги растојанија. Во тестираните верзии, секој од нив постигнува опсег од повеќе од 800 километри.

Германскиот автоклуб ги класифицира сите возила со вкупен досег од повеќе од 750 километри со едно стоп запирање за полнење како погодни за долги растојанија.

Досега тринаесет електрични автомобили го постигнаа тоа на тестот ADAC. Дополнителни 42 возила со опсег помеѓу 750 и 500 километри се оценети како погодни за долги растојанија со малку подолго време на полнење.

Исто така од ADAC наведуваат дека четиринаесет автомобили се погодни за долги растојанија под одредени услови (досег од 500 до 400 километри).

Четиринаесетте досега тестирани електрични возила може да се сметаат за едвај погодни за долги растојанија со автономија помала од 400 километри со едно запирање на полнење. Fiat 500е со батерија од 23,8 kWh, кој ќе помине само 233 километри и всушност е градски автомобил, така што е позициониран на крајот на листата.

Неверојатно, моделите на Tesla, кои имаат репутација на електрични автомобили на долги релации, не излегуваат на врвот на овој тест. Така, Tesla Model X Long Range го зазеде 13-тото место како најдобар Tesla, а Tesla Model 3 со максимален домет е само на 23-то место.

Кога купуваат електричен автомобил, потрошувачите треба да внимаваат не само на големината на батеријата, туку и на потрошувачката на енергија и времето на полнење.

Топ 20 електрични модели:

Опсег на 1 колона со едно застанување: Опсег на 2 колона со целосна батерија; Опсег на трета колона со полнење од 20 минути

Hyundai Ioniq 6 2WD                             931 km         502 km         429 km

Lucid Air GT AWD                                 859 km         550 km         309 km

BMW iX xDrive 50                                 835 km         553 km         282 km

Mercedes EQS 450+                             825 km         521 km         304 km

Mercedes EQE SUV 350+                     806 km         503 km         303 km

Polestar 2 (82 kWh)                               801 km         481 km         320 km

Nio ET5 Touring 100 kWh                      792 km         466 km         326 km

Hyundai Ioniq 5 2WD (77 kWh)              786 km         423 km         363 km

Mercedes EQE 350+                             783 km         480 km         303 km

Hyundai Ioniq 6 (77,4 kWh) 4WD           782 km         422 km         360 km

Mercedes EQS 580                               782 km         488 km         294 km

BMW i7 xDrive60                                  780 km         491 km         289 km

Досег на Tesla Model X Max                 763 km         476 km         287 km

Volvo XC40 со еден мотор 79 kWh       750 km         450 km         300 km

Долг дострел Tesla Model S                 743 km         459 km         284 km

BMW i5 eDrive40                                  743 km         453 km         290 km

Hyundai Ioniq 5 4WD (77 kWh)              730 km         393 km         337 km

BMW i4 iDrive40 (84 kWh)                     721 km         444 km         277 km

VW ID.7 Pro                                          711 km         437 km         274 km

Nio ET5 100 kWh                                  701 km         481 km         220 km

* Извор: ADAC Ecotest

НАЈНОВИ