Jaguar Land Rover и Chery го најавија новиот Freelander EV бренд

Jaguar Land Rover и кинеската Chery објавија писмо за намери за заеднички развој на нова палета на електрични возила за нивното заедничко вложување, CJLR…

Овие автомобили првично ќе бидат наменети за кинескиот пазар, но подоцна ќе бидат претставени на светските пазари под новата марка „Freelander“, што е името Land Rover што претходно го користеше за својот компактен SUV (на сликата).

Партнерството ќе ги искористи индивидуалните силни страни на брендовите, искористувајќи ги производствените и развојните ресурси на Chery, заедно со дизајнерските способности на Land Rover.

Сите возила ќе бидат теренци кои ќе ја користат архитектурата на возилата Chery и ќе ја носат значката Freelander.

Коментирајќи ја најавата, извршниот директор на JLR, Адријан Мардел (Adrian Mardell), рече дека „денес го преземаме овој важен стратешки чекор за JLR, кој ја нагласува нашата постојана посветеност на Кина и го надополнува нашиот постоечки бизнис во Кина. Веруваме дека соработката на развивање на нови модели за соработка за најголемиот и најбрзо растечки пазар на електрични возила во светот, во комбинација со привлечноста на брендот Freelander, ветува многу возбудлива иднина за CJLR“.

Сè уште не е објавен конкретен модел, но со брзиот развој на електрични возила во Кина и нивниот акцент на технологијата и поврзувањето, се очекува новите модели на Freelander да бидат елегантни и футуристички, со големи дигитални интерфејси и многу простор во кабината.

Со оглед на брзите временски рокови за развој на електрични возила во Кина и фактот дека голем дел од техничката архитектура ќе биде преземена директно од постоечки проекти на Chery, би можеле да очекуваме да видиме сериски автомобили во следните две до три години.

Не треба долго да се чека овие модели да бидат претставени на други пазари како Европа или Велика Британија.

Автомобилите ќе ги искористат предностите на постоечка дистрибутивна и дилерска мрежа на JLR, давајќи и на компанијата нова палета на попристапни модели „Freelander“.

Претходна
Следна
НАЈНОВИ