Најава за автомобилскиот саем во Женева 2024 година

Организаторите на саемот за автомобили во Женева го објавија списокот на изложувачи за овогодинешното издание на манифестацијата, која ќе започне на крајот на следниот месец во многу поскромно издание од претходните години…

Renault, Dacia, MG, BYD и Lucid се меѓу производителите на автомобили што ќе изложат на саемот, кој се враќа по петгодишна пауза. Неколку познати помали брендови – вклучувајќи ги Kimerа, Microlino и Totem Automobili – се исто така на списокот од 29 изложувачи, како и Isuzu. Потврдени нови автомобили досега се електричните Renault 5, MG 3 и новиот модел на Microlin. Претходно беше најавена и ажурирана верзија на електричниот Dacia Spring.

Ќе биде објавен и победникот на Европски автомобил на годината за 2024 година.

Саемот за автомобили во Женева во 2024 година ќе биде повеќе фокусиран на јавноста отколку во претходните години, со воведување на четири нови „искуствени“ зони дизајнирани да ја покажат сеопфатната тема на саемот: „’Auto Future и Now“.

Таму, Адреналинската зона е посветена на возила со високи перформанси и мотоспорт, додека Design District ќе биде домаќин на изложби на Pininfarinа и познатиот дизајнер Френк Стивенсон (Frank Stephenson). Зоната Mobility Lab ќе прикаже различни форми на личен и заеднички транспорт, а зоната Next World е дизајнирана во партнерство со Polyphony Digital за да обезбеди визија за „иднината на автомобилската индустрија“.

Како дел од изложбата, Polyphony ќе прикаже низа концептни возила GT Vision дизајнирани од производители на автомобили за играта Gran Turismo. Организаторите имаат за цел да продадат 200.000 билети за овогодинешниот настан, кој ќе трае од 26 февруари до 3 март. Датумот во 2025 година ќе биде потврден на крајот на овогодинешниот настан.

Меѓународниот автомобилски саем во Женева (Geneva International Motor Show – GIMS) има за цел „да го зголеми бројот на брендови“ во наредните години, рече претседателот на организаторот Александар де Сенаркленс (Alexandre de Senarclens), признавајќи го отсуството на сите брендови на Stellantis, VW Group, Hyundai Motor Group…

„Сакаме да се вратиме како врвен меѓународен саем за автомобили во светот“, рече тој. „Имавме многу важно место во таа индустрија претходно и сакаме да го вратиме. „Убедени сме дека имаме важна улога во револуцијата на автомобилската индустрија, така што идејата е да ја убедиме не само јавноста туку и сите други брендови кои нема да учествуваат оваа година.

Тој рече дека GIMS има за цел да им покаже на производителите на автомобили дека „не продавате автомобили само преку Интернет. Јавноста треба да ги види и разбере новите модели“. Де Сенаркленс смета дека трендот производителите да организираат „мали настани за промоција на производите на Интернет“ „не е доволен“. „Уверени сме дека салонот за автомобили ќе се врати и ќе стане уште поголем во годините што доаѓаат. Женева има посебна позиција како независно место“.

Список на изложувачи:

 1. Automobile Club de Suisse (ACS)
 2. Assura
 3. Auto-i-DAT
 4. Beeway
 5. BYD
 6. Caresoft Global Ltd
 7. Classics Legends Motor
 8. DAB Motors
 9. Dacia
 10. ErreErre Fuoriserie
 11. Fédération Internationale de l’Automobile (FIA)
 12. Formula 1 Merchandising
 13. GP Motorsport
 14. Isuzu
 15. Kimera Automobili
 16. Lazareth
 17. Legends Magazine
 18. Lucid
 19. Martin Engler
 20. MG Motor
 21. Microlino
 22. Pininfarina S.p.A.
 23. Race World
 24. Renault
 25. Shenzer
 26. Silence
 27. Swiss Racing Lab
 28. Touring Club Suisse
 29. Totem Automobili
НАЈНОВИ