Nissan комерцијализира услугите за автономна мобилност во Јапонија до 2027

Nissan ги објави плановите за комерцијализација на сопствените услуги за автономна мобилност во Јапонија….

Ова одговара на автономното возење на ниво 4 како што е дефинирано од организацијата SAE.

Со ова, Nissan направи значаен чекор кон реализација на својата долгорочна визија Nissan Ambition 2030, која има за цел да ја зајакне мобилноста преку решавање на проблемите со транспортните услуги со кои се соочуваат локалните заедници во Јапонија.

Локалните заедници се соочуваат со неколку предизвици поврзани со мобилноста, како што е недостигот на возачи поради стареењето на населението. Со ова Nissan сака да обезбеди низа нови услуги кои ќе обезбедат слободно движење, пренесуваат информативните агенцоо.

Покрај тоа, од 2017 година тестира деловни модели за обезбедување услуги за мобилност во Јапонија и пошироко. Меѓу другото, тоа го прави во метрополитенската област Минато Мираи во Јокохама и градот Намие во префектурата Фукушима, каде што мобилноста на персоналот услугата „Namie Smart Mobility“ се користи од 2021 година.

Nissan исто така тестира автономни услуги за мобилност надвор од Јапонија – на пример, работи во Лондон и други делови на В. Британија со поддршка на локалната власт. Охрабрен од новото знаење, Nissan, во соработка со трети страни како што се локални тела и превозници, има намера да понуди автономни услуги за мобилност почнувајќи од фискалната 2027 година. Инаку, фискалната година во Nissan Motor Co., Ltd. трае од 1 април до 31 март.

Тестирањето на услугата ќе започне во фискалната 2024 година во метрополитен областа Минато Мираи, додека тестирањето би можело да се прошири и на други области во следната фискална година. За време на периодот на тестирање, нивото на автономно возење постепено ќе се оптимизира во согласност со рејтингот за прифаќање на клиентите на таква услуга, сè со цел да се овозможат форми на превоз без возач.

Промоцијата на оваа иницијатива ќе се одвива во тесна соработка со јапонското Министерство за економија, трговија и индустрија, Министерството за земјиште, инфраструктура, транспорт и туризам и други клучни министерства.

Министерствата ќе промовираат и иницијативи за реализација на нови услуги за автономна мобилност во Комитетот за забрзување на развојот на мобилноста од четврто ниво, кој истовремено го организираат.

НАЈНОВИ