Porsche го намалува производството на електричниот Taycan поради падот на побарувачката

Според некои медиуми, Porsche го намалува производството на целосно електричниот Taycan во Германија поради забавување на продажбата и општиот пад на побарувачката за електрични возила…

Taycan треба да продаде повеќе од 40.000 единици во 2023 година, но новите извештаи од Германија тврдат дека побарувачката за Taycan сега се намалува, заедно со многу други електрични возила.

Stuttgarter Nachrichten известува дека фабриката во Цуфенхаузен, каде што се произведува Taycan, наскоро ќе се префрли на една смена како одговор на помалата побарувачка од очекуваното.

Porsche преговара со локалниот работнички совет, а промената не се очекува да доведе до губење на работни места. Портпаролот на брендот не го коментираше извештајот.

Се верува дека крајот на германските субвенции за електрични возила на крајот на 2023 година не придонесе за значителен пад на побарувачката.

Продажбата на електрични возила во Германија падна за 16,4% во првите шест месеци од 2024 година.

Покрај тоа, кинескиот пазар е помалку заинтересиран за Taycan поради зголемениот број на поевтини електрични возила произведени локално. Stuttgarter Nachrichten додава дека кинеските купувачи сакаат луксузни германски модели со мотори со внатрешно согорување, а не со електрични погони.

Porsche Taycan беше фејслифтиран претходно оваа година и тоа треба да помогне да се компензира падот на побарувачката бидејќи некои купувачи можеби чекаа да пристигне фејслифтираниот модел.

Лансирањето на Macana Electric треба да му помогне и на производителот.

Тој е поевтин од Taycan и ќе се продава и во Кина, каде што би можел да забележи добра продажба.

НАЈНОВИ