Продолжената гаранција на Ferrari за електрифицираните автомобили покрива замена на батерии

Ferrari најави проширување на својата програма за продолжена гаранција со два нови производи наменети специјално за сопствениците на plug-in хибридни модели како што се SF90 Stradale и 296 GTB…

Тие вклучуваат гаранции за продолжување на гаранцијата Hybrid & Power Hybrid, кои може да се купат во блокови од две или четири години. Ferrari во своето соопштение не ги спомна цените.

Автомобилите на Ferrari доаѓаат со тригодишна фабричка гаранција, додека за хибридните модели фабричката гаранција автоматски се продолжува на пет години за компонентите специфични за хибридите. Продолжените гаранции може да се купат за автомобили на кои им истече оригиналната фабричка гаранција, по технички преглед на автомобилот од овластен дилер на Ferrari, потврди автомобилскиот производител.

Warranty Extension Hybrid ја продолжува фабричката гаранција за целиот автомобил, а кога гаранцијата ќе биде продолжена до осмата година, Ferrari ќе ја замени батеријата без дополнителни трошоци. Втората замена ќе се случи по 16-тата година, повторно без дополнителни трошоци доколку се продолжи гаранцијата. Ова ќе осигури дека нема губење на перформансите со текот на времето поради деградација на батеријата.

Power Hybrid конкретно го покрива погонскиот систем, вклучувајќи ја батеријата и придружните компоненти, од осум до 16 години. Во овој случај, батеријата ќе се замени по 16 години.

Како и кај другите производи со продолжена гаранција на Ferrari, хибридното продолжување на гаранцијата и хибридниот моќност се преносливи на секој иден сопственик.

Bloomberg минатата недела напиша дека Ferrari ќе има слична понуда за своите идни електрични возила. Батеријата е најскапата компонента кај повеќето електрични возила, а имало случаи каде што заменувањето по истекот на гаранцијата резултирало со тоа што сметката била повисока од вредноста на возилото.

Иако тоа веројатно нема да се случи со EV на Ferrari што треба да се појави следната година, за кој се вели дека ќе чини над 500.000 долари, Ferrari сепак ќе понуди продолжена гаранција за да ги олесни грижите на сопствениците за мртвата батерија, како и да создаде нов извор на приход за компанија.

Според извори на Bloomberg, продолжената гаранција за ЕV ќе чини околу 7.000 евра годишно. Слично на постојните продолжени гаранции на Ferrari, нивото на гаранција обезбедено со продолжената гаранција за батериите треба да помогне да се одржи вредноста на препродажбата, особено кога се лансираат повеќе електрифицирани модели.

 

НАЈНОВИ