Rolls-Royce Droptail Arcadia

Rolls-Royce го откри третиот пример на својот ексклузивен Droptail вреден 20 милиони британски фунти, објавувајќи дека овој Droptail Arcadia е пример за „храброст во минимализмот и суптилноста“…

Droptail Arcadia ги следи верзиите Amethyst и La Rose Noire прикажани минатата година, како дел од планираното производство од четири примероци.

Се вели дека автомобилот е инспириран од архитектурата и дизајнот од омилените региони на неговиот богат сопственик, вклучувајќи ги Индонезија, Сингапур и Виетнам.

Белата боја на автомобилот содржи честички од алуминиум и стакло за да се создаде „ниво на интрига“, според Rolls-Royce. Компанијата додаде дека клиентот бил „многу специфичен и вклучен“ во одредувањето на интензитетот на контрастниот сребрен финиш.

За разлика од трите други Droptails, подвозјето од карбонски влакна овде е обоено, добивајќи ја истата сребрена завршница.

Внатрешноста има дрвени панели кои се развиени и инспирирани од деталите на омилените куќи и класични автомобили на клиентот.

 

Розово дрво Santos Straight Grain беше избрано поради неговата „богата текстура“, но исто така претставуваше значаен инженерски предизвик. Требаше да се развие и специјален лак за заштита на дрвото во текот на целиот животен век на автомобилот во тропска клима.

Сè на сè, развојот на облогата и обработката на 233 парчиња дрво траеше повеќе од 8.000 часа, според компанијата.

Исто така, на цртичката е и часовникот на Rolls Royce, за кој се вели дека е нај комплексниот што некогаш го развил, а за монтажа потребни се пет месеци.

Директорот за дизајн Андерс Ворминг (Anders Warming) истакнува: „Со Arcadia Droptail, сведоци сме на смелост во минимализмот и суптилноста, заснована на животниот стил на поединец кој уникатно го цени британскиот луксуз“. „Со создавањето на овој историски автомобил, уште еднаш ја докажуваме нашата неспоредлива способност да синтетизираме и изведуваме ексклузивни дизајни на највисоко ниво.

Rolls-Royce Droptail Arcadia е придвижуван од 6,75-литарски V12 мотор со двоен турбо полнач кој произведува 593 КС.

НАЈНОВИ