RSR Project Gulf Blue 911 restomod

Зад една од бројните реставрации и модификации на тема бесмртни „елфери“ стои американската компанија RSR Project од Њујорк, во која како инспирација служи само познатиот тркачки модел 911 Carrera 2.8 RSR од седумдесеттите години…

Американската компанија RSR Project е меѓу најпочитуваните компании кои се занимаваат со реставрации и модификации врз основа на постарите генерации на Porsche 911, а најновата креација на посветен тим на чело со основачот на RSR Ричард Шикман (Richard Schickman ) е инспирирана од познатиот тркачки модел на Porsche 911 Carrera 2.8 RSR од седумдесеттите „жарел и палел“ на патеките ширум светот.

Неименуваниот клиент сакал каросеријата на restomod „elfer“ да биде во карактеристичните бои на Заливот кои ги придружувале (и) тркачките активности на Porsche со години, а процесот на restomod (трае 15 месеци) започнал со барање купе „elfer“ што е произведен помеѓу 1984 и 1989 година Во RSR, тие инсистираат на тоа дека основата за проектот има историја без несреќа и тело без траги од ‘рѓа, пренесуваат информативните агенции.

Темелно реставриран и модифициран, автомобилот што се крие зад името Gulf Blue 911 доби модифициран мотор, менувач, суспензија и сопирачки. Препознатливи се и 15-инчните Fuchs бандажи со гуми Мichelin, а одредени елементи на каросеријата со нови и полесни очила јасно се поврзуваат со првиот тркачки 911 со ознака RSR.

Техничките податоци и работната зафатнина на со шест (6) цилиндри легендарниот боксер мотор под задниот капак со карактеристичен спојлер во стила на „ опашка на патка “ (duck tail) не се откриени, но познато е дека RSR Project на клиентите на restomod „elfer“ им нуди атмосферски мотори со работна зафатнина од 3,2 , 3,4 или 3,5 литри.

Многу време беше потрошено и за доработка на темниот ентериер со аналогни инструменти и ретро спортски седишта, во кои конечно беше вметнат безбедносен кафез. Облогите на вратите се дизајнирани според облогите од Carrera RS, а цената на оваа restomod приказна од 349.000 евра вклучува клима уред.

 

НАЈНОВИ