Tesla ќе отпушти повеќе од 10% од својата светска работна сила

Акциите на Tesla паднаа за повеќе од 1% во претпазарното тргување во понеделникот поради медиумските извештаи дека производителот на автомобили ќе отпушти повеќе од 10% од својата глобална работна сила…

Акциите на компанијата паднаа за 1,2% во претпазарното тргување околу 7:30 часот по ET.

„Додека ја подготвуваме компанијата за нашата следна фаза на раст, исклучително е важно да се погледне секој аспект за да се намалат трошоците и да се зголеми продуктивноста“, рече извршниот директор на Tesla, Илон Маск (Elon Musk), во интерниот меморандум цитиран од Reuters.

„Како дел од овој напор, извршивме темелна ревизија на организацијата и донесовме тешка одлука да го намалиме бројот на вработени за повеќе од 10% на глобално ниво“, се вели во меморандумот.

CNBC не можеше независно да го потврди белешката и побара коментар.

Теslа имаше 140.473 вработени во декември 2023 година.

Акциите на Tesla претрпеа загуби во последните месеци, паѓајќи за 31% од почетокот на годината поради намалената побарувачка за електрични возила и зголемената конкуренција од кинеските производители на автомобили.

 

 

 

НАЈНОВИ